Život
17.07.2019. 00:16
N. Ginić

JOŠ JE LEPŠE ZAGORJE ZELENE: Terme, dvorci, muzeji, vrhunska vina i ukusne štrukle

branko-balasko.jpg

Krivudavi putevi, a krajolik kao šumadijski, samo sa magnolijama. Uokvireno Medvednicom i Savom na jugu, Sutlom na zapadu, Dravom na severu i Kalnikom na istoku, Zagorje ne krije samo Titov Kumrovec, već i vinarije, terme, muzeje, dvorce, pećine, i naravno štrukle i puricu sa mlincima.

Ovaj kontinentalni deo Hrvatske ima i slovenačku turističku pedantnost, ali i dušu - gostoprimljivu i blisku. U samom sedištu Krapinsko-zagorske županije nalaze se Krapinske toplice, na 45 kilometara od Zagreba - poznate po lekovitim termalnim vodama još od doba Rimljana.

Vila

Tu se nalazi i Vila Magdalena, nagrađena kao najbolji mali hotel kontinentalne Hrvatske, koji nudi saune, posebno dizajnirane luksuzne sobe sa đakuzijem direktno spojenim sa lekovitim izvorima termalnih voda i pogledom na zelenilo zagorskih bregova. Hotel posetiocima nudi uživanje u vodenom parku sa šest bazena, velikim toboganom i ronilačkim bazenom.

A posle odmora, na 20-ak kilometara odatle, u Krapini, mestu uskih ulica i starih zgrada, može se posetiti Muzej krapinskih neandertalaca, inače jedan od najposećenijih u Evropi.

R0031001-10

KRANEAMUS

Nekada je na tom mestu postojala samo pećina sa ostacima koje je od 1899. godine iskopavao Dragutin Gorjanović Kramberger, a sada se ovde nalazi kreativan vremeplov u steni, koji lavirintom vodi od Velikog praska, pored kostura dinosaurusa, replike DNK, neandertalaca, pa sve do modernog čoveka. Kada bismo taj put merili u 24 sata, čovek bi postojao samo poslednja tri minuta.

R0031004-12

R0031059-23

Nekoliko kilometara dalje nalazi se jedini simulator helikoptera na tlu Evrope. Heli centar raspolaže sa dva neverovatna simulatora Mi 17, oba deo Mi 8 "porodice" helikoptera, na kojima se godišnje obučava i do 1.500 pilota.

_M7B3670

Prvi, koji košta dva miliona evra, replika je kabine Mi8 helikoptera, a drugi full flight, vredan je čak 10 miliona evra i simulira sve uslove u kojima se helikopter nalazi. Simulator je smešten na hidraluičnim nogama koje ga zanose, rotiraju, podižu i oponašaju i najteže vremenske uslove.

_M7B3824

Nedaleko odatle nalazi se i Muzej oldtajmera vlasnika Antuna Presečkog, koji je restaurirao vredne automobile 30 godina. U Muzeju je izloženo 20 automobila, 60 motocikala i tri autobusa. Možda najzanimljiviji je žuti kabriolet mercedes benca iz 1924. godine, koji vredi čak dva miliona evra.

R0031168-44

R0031206-56

"Ceo život sam razmišljao kako da napravimo ovaj muzej. Radimo i restauracije, a restaurirali smo i Titov automobil koji se trenutno nalazi na Brionima. Kolekciju smo skupljali 30 godina. Ovo je prvi muzej old tajmera u Hrvatskoj", istakao je Presečki.

Vuglec Breg Vuglec breg

Dalje put vodi u turističko selo Vuglec breg, nalik na Mokru goru, koji se sastoji od nekoliko autohtonih zagorskih "hiža", gde posetioci mogu da degustiraju odlična vina i uživaju u purici sa mlincima, zagorskim štruklama i štruklama od jabuka.

Vuglec breg Vuglec breg

Imanje se prostire na preko 12 hektara površine, a sa vrha od 300 metara nadmorske visine puca prekrasan pogled na zagorske brežuljke.

Dvorac Miljana Dvorac Miljana

Zagorje krije i predivne dvorce, a jedan od njih se nalazi kod Tuheljskih toplica, na izvorištu termalnih voda i 5.000 kvadratnih metara vodene površine. U mestu Miljana stoji renesansno-barokno zdanje, koje na spratu ima ukupno osam oslikanih salona sa motivima astrologije, pastoralnih prikaza i scena iz života vlastele Hrvatskog zagorja.

Povezane vestiU Titovom rodnom selu

Dvorac je izgradila krajem 16 veka porodica Ratkaj. Smešten je 200 metara istočno od reke Sutle i bio je u posedu Ratkajevih do 1793. kad umire poslednji član ove porodice. Nakon toga, zdanje često menja vlasnike, a postao je poznat široj javnosti nakon što je u njemu snimana hrvatska serija "Ponos Ratkajevih". Smatra se jednim od najočuvanijih dvoraca u Hrvatskoj.

Dvorac Veliki Tabpr Dvorac Veliki Tabpr

Još jedan interesantan dvorac, odnosno srednjevekovni grad monumentalnog izgleda, nalazi se na tri kilometara od mesta Desinić. Izgradnju dvospratnog zdanja "Veliki tabor", sa visokim zidinama koje okružuju četiri kule, krije priču o porodici Ratkaj koji su najduže bili njegovi vlasnici. Ratkajevi su upravljali čak jednom trećinom Zagorja, a priča se da su bili dobri prema lokalnom stanovništvu i da su im dozvoljavali da jednom nedeljno prodaju svoje proizvode na seoskom sajmu.

R0031960-172

Dvorac je bio u posedu mnogih poznatih hrvatskih gospodara: grofova Celjski, Matije i Ivaniša Korvina, ali i poznatog hrvatskog slikara Otona Ivekovića.

R0031985-182

Najstariji delovi dvorca datiraju iz 15. veka, a opsežni restauratorsko-konzervatorski i građevinski radovi odvijaju se od 2004. te je Veliki Tabor danas jedan od najbolje očuvanih hrvatskih srednjovekovnih gradova.

Povezane vesti - Originalni recept štrukli

Tokom Prvog svetskog rata korišćen je kao zatvor za protivnike Austrougarske, a unutar zidina se nalazi i soba za mučenje, sa stolicom sa bodežima, spravama za mučenje, na kojima su neretko žrtvovali žene za koje su verovali da se veštice. Tu je isatkana i legenda o Veroniki Desiničkoj i njenoj zabranjenoj ljubavi sa mladim grofom Fridrikom, sinom moćnog vlastelina Hermana II. Celjskog. Legenda kaže da je Desinička stradala, nakon što su je proglasili za vešticu i da je uzidana u same bedeme Velikog tabora.

U Gornjoj Stubici nalazi se i barokni dvorac iz 18. veka, u kojem je otvoren Muzej seljačkih buna koji je posvećen hrabrom Matiji Gubecu.

Spomenik Matiji Gupcu, rad Antuna Augustinčića Spomenik Matiji Gubecu, rad Antuna Augustinčića

On je 1573. predvodio kmetove u borbi protiv vlastelina Ferenca Tahija. Ipak, njegov plan je propao, kmetovi su poraženi, ali je taj herojski čin ostao urezan u sećanje Zagoraca.

Donja Stubica interesantna je po Termama Jezerčica, hotelskom kompleksu koji i pored wellness centra i vodenog parka ima kamp sa 15 mobilnih kućica, 18 parcela za autodomove (kampere) i kamp kućice i 20 parcela za šatore.

Terme Jezerčica Terme Jezerčica

Posle svega, Zagorje nisu samo interesantne turističke lokacije, brdoviti pejzaži... Zagorje su srdačni domaćini, osmesi, gostoprimljivost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve