Život
05.11.2021. 17:05
R.E.

Srdan Pešic

Kada se i kome daje lek "molnupiravir", prekretnica u lečenju kovida

MOLNUPIRAVIR, 5. 11. 2021.
Izvor: Merck Sharp & Dohme Corp. / HANDOUT

Velika Britanija je prva zemlja na svetu koja je odobrila upotrebu leka protiv korone u obliku pilule "molnupiravir". Farmakolog prof. dr Srdan Pešic rekao je za K1 televiziju da je ovo prvi lek koji je kreiran specijalno za lečenje infekcije virusom SARS-CoV-2.

"Lek molnupiravir se teorijski ne razlikuje mnogo od drugih antivirusnih lekova, ali je prvi i jedini kreiran specijalno za lečenje kovida. On predstavlja novi put, početak nove terapije i verujem da će 'promeniti igricu', što bi rekli mladi. To je veliki napredak u antivirusnoj terapiji lečenja kovida. Ovaj lek je prvi je za 20 meseci ove pandemije koji je delotvoran terapijski agens ciljano protiv kovida", kazao je za K1 dr Pešić.

On je objasnio i da se lek daje na početku bolesti, odnosno u prvih pet dana bolesti.

"Početak bolesti, odnosno 'nulti' dan, u medicinskom smislu je onaj kada su se pojavili prvi simptomi. Rezultati treće faze kliničke studije pokazali su da molnupiravir za 50 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije i smrtnosti. Cena leka je visoka i iznosi 700 dolara. Lek se daje pacijentima koji imaju blagu do umereno tešku kliničku sliku, osobama starijim od 65 godina, kao i gojaznima, osobama koje pate od dijabetesa, opstruktivne bolesti pluča, bolesti bubrega, kardiovaskularnih bolest, rekao je Pešić i dodao: "Moramo naglasiti da čarobnog leka nema i da vakcinacija nema alternativu. Ovaj lek ne može se koristiti u prevenciji, jer se daje bolesnima. Lek je skupa igračka da bi se koristio u prevenciji, vakcina je jedina preventiva."

Farmakolog je istakao da veruje da će do kraja godine lek dobiti dozvolu od Američke agencije za hranu i lekove (FDA) i Evropske medicinske agencije (EMA).

"Kompanija 'Merk' obečala je da će do kraja 2022. godine proizvesti i distributirati 20 miliona kutija ovog leka. Do kraja godine Sjedinjene Americke Države očekuju 1.700.000 doza leka, a Velika Britanija 500.000. Da bi lek bio dostupan u Srbiji i bio uvršten u protokol lečenja potrebno je da ALIMS izda dozvolu i da RFZO uveze lek", objasnio je dr Pešić.

Kada je reč o leku "remdesivir“ koji je već u protokolu lečenja, prof. dr Pešic je istakao da se on koristi kod pacijenata sa teškom kliničkom slikom, koji su na terapiji kiseonikom i na respiratoru. U protokolima lečenja je od juna prošle godine i nije se pokazao uspešnim u smanjivanju smrtnosti. On se daje isključivo u jedinicama intenzivne nege, intravenski, i veoma je skup.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiju stigle i Moderna vakcine
MODERNA, 2. 11. 2021.

Peta vakcina

03.11.2021. 19:11

U Srbiju stigle i Moderna vakcine

U Institut Torlak je stiglo 200.000 doza vakcine kompanije Moderna, koju je Srbiji donirala Poljska.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve