Život
19.04.2022. 13:01
R. E.

Pripreme za Uskrs

Kako da prepoznate i kupite sveža jaja

Jaja
Izvor: Shutterstock

Kada kupujemo jaja uvek treba da budemo oprezni, jer se ova namirnica brzo kvari.

Kupovina jaja pred Uskrs deluje jednostavno ali ako greškom kupite bajata, ručak će vam presesti. Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju.

Dok ste u prodavnici ili na pijaci pažljivo se zagledajte u ljusku. Ukoliko je jaje sveže, ljuska će biti gruba.

Osim toga, dobar znak je ako je jaje prekriveno smeđim naslagama ili čak pilećim perjem, jer to znači da nije oprano. Zahvaljujući tome, nije uklonjen prirodni zaštitni sloj koji deluje kao membrana i čuva jaje od propadanja.

Još jedan "trik" koji možete upotrebiti tokom kupovine je sledeći: uzmite jaje i stavite ga pored uha. Blago protresite i slušajte zvuk koji dopire iz unutrašnjosti. Jaje je sveže samo ako ne čujete nikakav zvuk. Ukoliko se čuje "bućkanje", zaobiđite ga.

Od 1. januara 2020. godine uveden je novi pravilnik po kojem su jaja prestala da se razvrstavaju u sedam klasa kvaliteta i uvedene su samo dve -  A i B.

A klasi pripadaju sveža jaja za promet, dok su jaja B klase namenjena industrijskoj proizvodnji.

Takođe uvedeni su kodovi za svako jaje, koji sadrže brojeve koji označavaju način uzgoja koka nosilja - 0 znači da su jaja iz organskog uzgoja, 1 da su koke uzgajane na otvorenom prostoru, 2 da su koke uzgajane u živinarniku, 3 da su koke uzgajane u kavezu.

Kod na jajetu mora da sadrži i državu porekla i broj farme na kojoj su uzgajane koke nosilje.

Kada želite da pripremite jaja koja već imate kod kuće, a niste sigurni da su sveža, možete da se poslužite dobro poznatom metodom. Sve što treba da uradite je da spustite jaja u posudu sa vodom.

Ukoliko jaje potone i ostane na dnu - sveže je, dok ono koje ispliva na površinu nikako ne bi trebalo jesti. Ovo se dešava zato što, kako vreme prolazi, vlaga i ugljendioksid isparavaju kroz pore ljuske, a vazduh ulazi unutra. Na taj način se stvara vazdušni prostor između ljuske i unutrašnje membrane. Što je jaje starije, veća je i količina vazduha i zbog toga bajata jaja plutaju.

Takođe, imajte na umu da tvrdo kuvana jaja mogu da se konzumiraju do nedelju dana nakon kuvanja. Dakle, ako ste ih farbali na Veliki petak, naredni petak je poslednji dan kada je bezbedno da ih pojedete.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto je zec simbol Uskrsa?
zec, uskrs

Da li znate

17.04.2022. 07:05

Zašto je zec simbol Uskrsa?

Jaja se za Uskrs farbaju od davnina, kao simbol ponovnog rađanja i pobede nad smrću, a uz šarena jaja, korpice krase i figurice pilića i kokošaka koje nose jaja. Veza između ovih simbola je jasna, ali je u priču o Uskrsu prethodnih vekova došao i, sada već čuveni, uskršnji zeka.
Uskrs ili Vaskrs?

Kako se kaže i čestita

Shutterstock
02.05.2021. 01:49

Uskrs ili Vaskrs?

Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve