Život
15.12.2022. 20:10
Promo

Korisno

Kako do naknade štete u slučaju saobraćajne nesreće

Saobraćajna nesreća, udes
Izvor: Shutterstock

Nakon saobraćajne nesreće se u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja i Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju mora isplatiti obeštećenje licu koje je pretrpelo štetu.

Pojam šteta u ovom kontekstu jeste širi od umanjenja materijalne štete i sprečavanja njenog povećanja, već se odnosi na nanošenje psihičkog i duševnog bola oštećenim licima u saobraćaju.

Oštećena lica često nemaju vremena da se bave sudskim procesima i žele da stvar prepuste u sigurne ruke.

Ukoliko vam je potrebna naknada štete advokat je neko ko će vam u tome pomoći, biti iskusan posrednik i na sasvim profesionalan način omogućiti najvišu moguću naplatu.

Unajmite posrednika i ništa ne prepuštajte slučaju

Osiguravajuće kuće delaju prema Zakonu o osiguranju i isplaćuju naknadu materijalne i nematerijalne štete oštećenim licima. Kada se i vama dogodi ovakva situacija, verujemo da sebe želite lišiti komunikacije sa osiguravajućem društvom, kasnije po potrebi sudovima i tome slično.

Kako se i sami ne biste izgubili unutar ovih procedura, najbolje je da unajmite advokatsku kancelariju koja će kompletnu proceduru obaviti umesto vas.

Ne samo da nećete morati da uradite gotovo ništa, nego će naknada biti isplaćena u najkraćem roku, bez ikakve komplikacije.

Naravno, cena usluge naplate materijalne i nematerijalne štete kod advokata košta, ali je ona uglavnom na procenat, tako da će se i oni potruditi da posao obave efikasno, te izvuku maksimalnu moguću naplatu.

Procedura odmah nakon udesa

Nakon saobraćajne nezgode kao učesnik morate ispoštovati nekoliko osnovnih pravila i pripremiti lagan posao za naplatu štete, ukoliko naravno niste krivi.

Odmah nakon sudara se utvrđuje da li su svi prisutni dobro i nakon toga poziva policija, a evo i zbog čega:

       utvrđivanje položaja vozila i tragova;

       kako bi se obavio alkotest.

Policija će uzeti izjave od svih vozača učesnika nezgode i nakon toga sastaviti zapisnik, koji će biti ključan za utvrđivanje krivice.

U zavisnosti od situacije, pre ili posle poziva policiji, uputite i poziv hitnoj pomoći, kako bi u najkraćem roku poslala ekipu na teren radi utvrđivanja stanja putnika. Ukoliko hitna pomoć nije odmah reagovala i odvezla vas do ambulante, najbolje je da se i sami javite u dežurnu službu 48 od nastupanja povrede, posebno ako osetite bolove.

Izuzetno je važno da policija izađe na lice mesta i da se na vreme poseti lekar u slučaju povreda, jer će u suprotnom dokazivanje krivice i odobravanje iznosa štete biti otežani.

Dokazi pri utvrđivanju štete - šta je korisno imati?

Prilikom utvrđivanje krivice i donošenja konačne odluke o naplati štete, najbolje je imati što više dokaza u prilogu:

       policijski izveštaj ili Evropski zapisnik kada učesnici nezgode nisu pozvali policiju;

       zapisnik o oštećenju vozila;

       fotografije saobraćajne nezgode;

       izjave svedoka.

Takođe, nije na odmet imati podatke kao što su telefon, naziv osiguravajućeg društva i broj polise drugog učesnika u nezgodi.

Procena štete vozila i zapisnik o oštećenju

Osiguranje isplaćuje materijalnu štetu na bazi oštećenja vozila, pa je neophodno utvrditi kolika je zapravo ta šteta.

Procenu vrše procenitelji iz osiguravajućeg društva, a ona može biti procena pokretnog ili procena nepokretnog vozila. Pre svega, fotografiše se vozilo iz četiri ugla, pa zatim broj šasije, pa nakon toga slikanje oštećenja.

Obavezno i sami sugerišite procenitelju koja su to kritična oštećenja nastala prilikom sudara, posebno ako ona mogu izazvati probleme u budućnosti tokom vožnje, ako se ne reše na vreme.

Nakon fotografisanja procenitelj sastavlja Zapisnik o oštećenju vozila, a ovde će se naći sledeći podaci:

       informacije o vozilu;

       datum nezgode;

       stanje vozila;

       radnih sati potrebnih za popravku;

       popis delova za zamenu.

Procedura naplate štete i visina naknade

Ukoliko već niste na samom početku, advokata ćete verovatno angažovati onog trenutka kada se ne složite sa iznosom štete koju je osiguravajuća kuća odobrila.

Profesionalni advokati će koristeći svoje pravno znanje u cilju naplate maksimalnog iznosa materijalne i nematerijalne štete.

Osiguravajuće kuće imaju rok od 14 dana da isplati novac u vrednosti načinjene štete ili 8 dana kada je ona manja od 1.000 eura. Rok može biti produžen na 45 za materijalnu i 90 dana za nematerijalnu štetu najviše.

Kada i ako se dogodi da osiguranje ne isplati štetu, pokreće se tužba nadležnom sudu u čemu će vam najbolji pomoćnik biti advokat.

Ne može se sa sigurnošću reći koliki će biti iznos naknade za počinjenu štetu, jer finalna vrednost iste varira u zavisnosti od slučaja i okolnosti.

Vrhovni kasacioni sud zadužen je za iznošenje stavova, pomoću koji se kasnije doneti određeni okvirni kriterijum i pravila prilikom određivanja vrednosti naknade štete.

Visina štete se izračunava procenutalno kroz umanjenje životnih aktivnosti koje je uzrokovala saobraćajna nezgoda.

Nadamo se da ste dobili dovoljno korisnih informacije koje se tiču naknade štete u slučaju saobraćajne nesreće. U svakom slučaju, vodite računa tokom vožnje o saobraćaju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve