Život
31.03.2024. 04:00
R.E.

Ajfelov toranj

Kako je "monstruozna građevina" postala simbol Pariza

Francuska, Pariz, Ajfelov toranj
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan, 1889. godine, svečano je otvoren Ajfelov toranj. Ova konstrukcija već decenijama predstavlja simbol Pariza, a trebalo je da bude samo privremena instalacija. Pročitajte kako je Ajfelova kula osvojila srca Francuza i ostala na svom mestu skoro vek i po.

Ajfelov toranj je izgrađen u okviru Svetske izložbe, kojom je obeleženo sto godina od Francuske revolucije. Nazvan je po inženjeru koji ga je projektovao, Gustavu Ajfelu koji se, osim za konstrukciju ovog velelepnog obeležja Pariza, postarao i za bezbednost radnika koji su ga gradili.

Na ovom gradilištu poginuo je samo jedan radnik, što je za to vreme bilo veliko dostignuće kada je u pitanju bezbednost na radu.

Kada je počela izgradnja Ajfelovog tornja, mnogi Parižani su bili izričito protiv ove konstrukcije. Mnogi su smatrali da će odskakati od prefinjenog stila ostatka grada.

Osnovano je udruženje "Umetnici protiv tornja gospodina Ajfela“ koji su kulu smatrali pretnjom po već ustanovljenu estetiku Pariza. Mnogi su je nazivali "beskorisnom" i "monstruoznom".

Ipak, kada je toranj sagrađen i otvoren 1889. godine, dva miliona ljudi je došlo da ga vidi. Nakon toga, toranj je postao simbol francuske industrijske moći.

Ono što je toranj, na kraju, održalo na mestu bila je njegova funkcija radio antene, prvo za vojne potrebe, a kasnije i za druge namene. Toranj se pokazao izuzetno korisnim tokom Prvog Svetskog rata.

Svake godine, oko sedam miliona posetilaca dođe da vidi Ajfelov toranj, a na mnogim mestima širom sveta postoje replike ovog monumentalnog simbola Pariza, bez kojeg je francuska prestonica nezamisliva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve