Život
18.10.2022. 13:38
R. E.

Zastava 750

Kako je nastao "fića" - nacionalna klasa i simbol jednog vremena

fića
Izvor: Shutterstock

Bez sumnje najpopularniji automobil bivše Jugoslavije, legendarni "fića", prvi put je proizveden 18. oktobra 1955. godine.

Poslednji primerak je iz fabrike "Zastava automobili" u Kragujevcu, izašao 1985, a u periodu od 30 godina proizvedeno je 923.487 "fića", vozila koje je nezvanično proglašeno "nacionalnom klasom".

Generacije su odrasle uz ovaj automobil i bio je toliko voljen da se dobro prodavao čak i kada su na tržište stigla mnogo modernija i bolja vozila.

Na početku proizvodnje snaga motora "zastave 750" je bila samo 23 konjske snage, a postizao je maksimalnu brzinu od 100 kilometara na sat.

U vezi sa početkom proizvodnje "fiće" postoji zanimljiva anegdota. Naime, automobili su, nakon rata, ponovo počeli da se proizvode u Kragujevcu 1953. godine. Tada su montirana 162 džipa "vilis", a iste godine, radnički savet "Zastava automobila" je raspravljao o početku stalne proizvodnje vozila.

Ubrzo je raspisan međunarodni konkurs, na kojem je trebalo da se izabere najbolja ponuda za saradnju iz inostranstva i najbolje vozilo koje bi se proizvodilo u Jugoslaviji. Prijavili su se Francuzi, sa "renoom", Englezi sa "roverom" i "ostinom", Amerikanci sa "vilisom" i italijanske firme "Alfa Romeo" i "FIAT".

Svako vozilo je moralo da pređe test - put dugačak 4.450 kilometara, od toga 1.680 kilometara izuzetno teškim, brdskim terenima. Namerno su birani skoro neprohodni putevi i loše vreme.

Na kraju probe najviše pozitivnih poena skupio je "FIAT" sa svojim modelom "AR 51/55". Nakon pregovora, 12. avgusta 1954. godine, sklopljen je ugovor o licenci između "Zastave" i "FIAT"-a, piše Yugopapir.

Ovaj sporazum nije bio primljen bez otpora u vrhu Komunističke partije Jugoslavije. Iako je Jugoslavija raskinula veze sa Sovjetskim Savezom, prihvatala je razvoj planske privrede koji je osmislila Moskva, a to je značilo razvoj traktorske industrije radi pospešivanje poljoprivrede i kamiona za privredu, dok bi se prevoz radničke klase obavljao javnim prevozom.

Smatralo se da je privatni automobil tekovina kapitalizma i potrošačkog društva, a Jugoslavija je trebalo da teži idealu socijalizma i posvećenog radnika.

Bez obrzira na sve, "fića" se izborio za svoje mesto u srcima Jugoslovena i ostao je jedan od najvoljenijih modela automobila. Bio je simbol vremena u kojem je gotovo svako mogao da kupi nešto što je u tom trenutku predstavljalo izuzetan kapital, ali i simbol prosperiteta zemlje.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fiat (@fiat)

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve