Život
18.07.2022. 15:10
R.E

Saveti

Kako odabrati psa za svoju porodicu

pas, porodica
Izvor: Shutterstock

Većina bi se složila sa izjavom da pas poseduje sve odlike čoveka, ali nijednu njegovu manu - on je neretko i najmlađi član porodice, vaš verni saputnik, pa čak i lojalan čuvar vaših mališana.

Brojne studije su potvrdile pretpostavke da kućni ljubimci mogu imati snažan impakt na pospešenje našeg zdravlja, socijalnog i emotivnog života, pa čak i na razvoj intelektualnog kapaciteta odojčad.

U nedavnom izveštaju Univerziteta Zapadne Australije i Instituta za decu Teleton, u kome je anketirano 1646 roditelja dece uzrasta od 2 do 5 godina, pokazano je da 42% tih domaćinstva poseduje psa, te da su ta deca brže razvila socijalne sposobnosti od preostale.

Ukoliko razmatrate opciju da vašu porodicu proširite za još jednog četvoronožnog člana, naredni redovi biće posvećeni važnim stavkama koje trebate imati na umu prilikom odabira psa za vašu familiju.

#1 Informišite se o svim specijalnim uslovima za negu pasa

Iako će se većina fokusirati na izgled i karakteristike ljubimca, mi pak preporučujemo da se najpre dobro informišete o svim mogućim uslovima za adekvatnu negu pasa. Ovaj korak neretko biva zapostavljen, a neizmerno je važan jer je ključno da udomite ili kupite onu pasminu o kojoj prvenstveno možete da se starate.

S tim u vezi, neke rase pasa zahtevaju više pažnje nego druge, pa su tako čistokrvne pasmine problematičnije za negovanje jer su manje otporne na pojedine bolesti i infekcije. Neke standardne zdravstvene poteškoće sa kojima se psi suočavaju su sledeće:

  • Parvovirus kod pasa - oblik virusa koji je rasprostranjen kod svih siara, a koji se može zaraditi iz okoline ukoliko pas stupi u kontakt sa zaraženom vrstom ili ukoliko nije vakcinisan. Simptomi ovog virusa su obično ubrzan puls, povraćanje, dijareja i lepljive desni. Informišite se o parvovirusu kod pasa ukoliko ste vlasnik rotvajlera, dobermana, pinčera i jazavičara.

 

  • Alergije kod pasa - kao i ljudi, psi mogu razviti različite alergije (na buve, prašinu, određenu hranu, polen, travu i slično), a pojedine psamine su sklonije razvijanju alergije od drugih. Primeri za takve rase su dalmatinci, zlatni retriveri, labrador retriveri, bokseri, škotski terijeri i kineski šar pej. Alergijske reakcije se javljaju od prve do treće godine života, te je važno da dobro motrite na vašeg kućnog ljubimca tokom tog perioda.

 

  • Drhtavica kod pasa - ovo je stanje koje je uzrokovano ili fizičkim ili psihološkim faktorima. Kod nekih pasmina je drhtanje “prirodno”, te nije potrebna fizička intervencija (kao kod maltezera i čivave) jer je ovo stanje na psihičkom nivou, dok je kod nekih ono ukazatelj na postojanje pojedinih bolesti poput hipoplazije malog mozga i epilepsije. Psi koji su skloni ovakvim bolestima su čau čau, bul terijer i bosanski terijer, pudle i rotvajler.

 

  • Šuga kod pasa - lako prenosiva bolest koja se najčešće javlja kod pasa lutalica, a ukoliko vaš pas boravi van dvorišta često, moguće je i da je on zadobije. Postoje 3 tipa šuge (notoedroza, otodeks i sarkoptoza), zajednički simptomi su crvenilo, gubitak dlake i krvarenje kože. Lečenje je dugotrajno, a vlasnicima se savetuje da ne nabavljaju psa ukoliko nemaju ograđen prostor i kontrolisane uslove.

Druga standardna oboljenja poput srčanog crva ili glista se mogu lako regulisati redovnom vakcinacijom i konzumiranjem specijalnih tableta za čišćenje i zaštitu organizma koje će vam prepisati izabrani veterinar.

#2 Da li živite u kući ili stanu?

Psa možete birati i u zavisnosti od činjenice da li živite u stanu ili u kući. Ukoliko raspolažete velikom kvadraturom i većim dvorištem, možete se odlučiti i za srednju ili veliku rasu pasa kao što su nemački ovčari, retriveri ili pak i doge. Dobermani i labradori su sjajni psi čuvari, koji nisu skloni bežanju, te nećete imati brige oko konstantne potrage za vašim izgubljenim psom.

Porodice koje žive u jednosobnom ili omanjem stanu bi mogle razmisliti o malim psima sa kratkom dlakom, koji se ne linjaju previše. Primer za takve pasmine bi bili pomeranac ili maltezer. 

#3 Izaberite pasminu koja će se sjajno slagati sa vašim mališanima

Porodice sa malom decom, predškolskog uzrasta, bi trebalo da biraju brižne i lojalne pse, koji imaju izražen zaštitnički instikt. U skladu sa tim, možete razmisliti o psima kao što su zlatni retriveri. Neretko se savetuje da nabavite i štene, te da pas i beba odrastaju zajedno, jer to može ojačati imunitet kod odojčad.

Ako imate malo stariju decu, razigrani i veseli psi, puni energije bi bili savršen izbor za vas, te možete razmisliti o haskijima ili samojedima. Oni su uvek spremni na igru i zabavu, te ih možete stalno izvoditi u duge šetnje ili na putovanja.

Kućni ljubimac može unaprediti vaš život na nekoliko načina - psi pozitivno utiču na naše zdravlje, emotivno stanje, smanjuju depresiju kod odraslih i anksioznost kod dece. 

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno informacija da se bez muke i tenzije odlučite za onu pasminu koja će se savršeno uklopiti u vašu unikatnu porodicu - Srećno!

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
24.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve