Život
26.05.2022. 21:20
R.E.

Nemački astronaut

Kako rat u Ukrajini izlgeda iz Svemira

Svemir, Zemlja, satelit
Izvor: Shutterstock

Nemački astronaut Matijas Maurer, koji se početkom maja vratio na Zemlju posle pola godine na Međunarodnoj svemirskoj stanici, kaže da se rat u Ukrajini lako vidi golim okom. Noću je cela Ukrajina u marku i vide se bljeskovi raketiranja, a danju se nad napadnum gradovima nadvija ogroman plašt dima.

Rat je, naravno, najstrašniji izbliza. Strašan je i na televiziji, a nemački astronaut Matijas Maurer kaže da se vidi i da je strašan i iz svemira.

"Na početku sam video kako je cela zemlja utonula u mrak. Zbog ratnog gašenja uobičajenog osvetljenja, noću se u Ukrajini mogao nazreti samo Kijev, sve ostalo je bilo potpuno mračno i crno," rekao je 52-godišnji astronaut jutarnjem programu televizije ARD, a prenosi DPA.

Onda je dole, 400 kilometara ispod Međunarodne svemirske stanice (ISS), počelo bljeskanje od bombardovanja i raketiranja.

Pri preletu Ukrajine po danu, pojedine gradove, poput Marijupolja, "natkrivao je ogromni, crni plašt dima," rekao je Maurer, koji se na Zemlju vratio posle skoro polugodišnjeg boravka na ISS.

"Dakle, čak iz svemira se potpuno jasno raspoznavalo," rekao je, dodajući da se u tim trenucima ljudima u ratnom užasu osećao "verovatno mnogo bliže" nego sada, iz Nemačke.

ISS orbitira brzinom od 28.000 kilometara i oko Zemlje obiđe za 90 minuta. Zbog nagiba orbite i okretanja planete ispod, stanica ne preleće ista mesta pri svakom preletu.

"Kada odgore posmatrate neki sukob ili rat, to vam se čini 100 puta besmislenije nego kada ga pratite sa tla", rekao je Maurer.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U svemiru nema rata! Amerikanci i Rusi i dalje sarađuju
Svemir, Zemlja, satelit

NASA

12.05.2022. 13:25

U svemiru nema rata! Amerikanci i Rusi i dalje sarađuju

Odnosi američkih i ruskih posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) nisu se nimalo promenili zbog situacije u Ukrajini, svi oni na svemirskoj stanici nameravaju da produktivno rade i ulažu zajedničke napore u operacije, rekao je NASA astronaut Tomas Maršburn nakon što se prošle nedelje vratio iz ISS.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve