Život
06.05.2021. 07:00
R. E.

"Hoću sve i odmah“

Kako razviti strpljenje

Strpljenje
Izvor: Shutterstock

Strpljenje, koje nam često predstavlja izazov, je sposobnost da tolerišemo čekanje, odlaganje ili prepreku bez nervoze. Strpljiv čovek ume da kontroliše emocije i ostaje smiren kada se suoči sa stresnom situacijom.

U današnje vreme čini se da je biti strpljiv teže nego ikada. U današnjem „instant“ svetu, mnogo toga nam je dostupno praktično odmah. Da li nam je strpljenje uopšte potrebno?

Ako želimo da ostvarimo svoje ciljeve, gradimo zdrave odnose sa bližnjima i postignemo unutrašnji mir, odgovor je definitivno – da.

Strpljenje je jedna od najdragocenijih osobina. Iako se čini pasivnim, to je aktivan, svrsishodan i neophodan oblik samodiscipline. Kad nismo strpljivi naši postupci često budu kontraproduktivni.

Ništa što je važno i vredno u životu ne možemo postići odmah. Treba nam vremena, posvećenosti i truda da to ostvarimo. Čak i u danjašnje vreme, strpljenje je vrlina. Ne kaže se džabe: strpljen – spašen.

Sajt Essentiallifeskills izdvojio je nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da postanete strpljivi.

Odvojite jedan dan tokom kojeg će vam jedini cilj biti vežbanje strpljenja

Razmišljajte o svemu što radite i koncentrišite se na svaki trenutak.

Na kraju dana razmotrite u kojim sve situacijama ste doneli pametniju odluku, bolje se slagali sa drugima i zapravo razumeli situaciju. Naviknite sebe da ovo radite svakog dana. Razvijanje strpljenja, u velikoj meri, je slično vežbanju – zahteva upornost i trud.

Usporite

Ukoliko ste skloni tome da žurite po ceo dan, želite da sve ubrzate i ne dopuštate da se stvari odvijaju prirodnim tokom – zaustavite se.

Pre nego što odreagujete, nekoliko puta udahnite duboko. Ne primer, ako se nađete u dugačkom redu na kasi ili u saobraćajnoj gužvi, donesite odluku da se nećete iznervirati. Pustite muziku ili jednostavno uživajte u razgledanju okoline. Ako se nervirate, to neće ubrzati stvari, pa zašto onda kidati živce?

Vežbajte odlaganje zadovoljstva

Kad poželite parče torte, još jedno piće ili da kupite deseti par cipela, zastanite i prvo razmislite. Posle nekoliko minuta želja će oslabiti, a verovatno vam ništa od toga nije potrebno.

Dobro razmislite pre nego što nešto kažete

Često izgovaramo prvu misao koja nam padne na um, a da ne razmišljamo o posledicama. Ako budete strpljivi i razmislite šta tačno želite da kažete, nećete nikoga uvrediti ili isprovocirati.

Vreme
Izvor: Shutterstock

Prednosti strpljenja su mnogobrojne:

Smanjićete stres i biti srećnija osoba. Ako stalno vežbate strpljenje, manje ćete se ljutiti. Imaćete bolju kontrolu nad svojim emocijama i sa lakoćom i dostojanstvom ćete se nositi sa teškim situacijama. Ukratko – bićete srećnija i zdravija osoba.

Donosićete bolje odluke. Kada ste strpljivi bolje procenjujete situaciju i sagledavate širu sliku. Šanse da napravite grešku su manje jer ne radite ništa u žurbi. Rešavanje problema zahteva da ga pažljivo razmotrite.

Razvićete empatiju i bolje ćete razumeti druge. Kada ste strpljivi, automatski pokazujete više saosećanja i razumevanja prema drugima. Tako se razvijaju bolji odnosi sa partnerima, prijateljima, decom, šefovima.

Bolje ćete razumeti i više ceniti proces razvoja. Kao što smo rekli na početku, ništa što je važno i vredno u životu ne možemo postići istog trenutka. Stara izreka kaže: „Rim nije sagrađen za jedan dan“. Za razvoj je potrebno vreme.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kraljevina Sreće
Butan

Neki žive i tako

18.04.2021. 09:36

Kraljevina Sreće

Kraljevina Butan, zemlja u istočnom delu Himalaja, pored BDP-a, meri i nivo sreće među ljudima. Izraz „bruto društvena sreća“ prvi je upotrebio četvrti kralj Butana Jigme Singye Wangchuk, 1972. godine, govoreći da je sreća važnija od bruto društvenog proizvoda. „Bruto društvena sreća“ potiče od ideje da je za održivi razvoj jedne zemlje potrebno više od pukog ekonomskog napretka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
27.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve