Život
24.09.2022. 16:35
Dragan Vesić

Kolumna

Kakva je veza između ajvara i feminizma?

Ajvar
Izvor: Shutterstock

Pravi muškarac, nekako s jeseni, treba da miriše na ajvar, a ne na kolumne. Pogotovo ne na skupe parfeme, osim ako nije metroseksualac, gej ili transseksualac.

Uostalom, šta mu fali da pravi zimnicu: ajvar, turšiju i kiseo kupus koji je, kao i turšija, bogat C vitaminom. Ojača imunitet pred zimu i uštedi neki dinar jer što da baca pare na suplemente? Em ne puni džepove farmaceutskoj mafiji, em je zdravije unositi vitamine direktno iz hrane: Mens sana in corpore sano.

Današnje žene, mahom feministkinje, ionako nemaju vremena da se bakću sa zimnicom, a i jadne, prezaposlene, nemaju vremena sve i da hoće, a neće jer je pravljenje zimnice psihičko zlostavljanje žene. Idu na posao, a deca i njihovi muževi, hteli – ne hteli, moraju nekako da se snalaze da ne bi crkli od gladi...

A žena ne može tek tako da ide na posao, mora da bude zdrava i lepa. I u današnje vreme mora da otkriva ono dragoceno što se u zaostalo vreme skrivalo zbog potisnute seksualne diskriminacije u vreme patrijarhalne zatucanosti. Sada se više ne skriva. Zbog njenog samopouzdanja, a doteruje se naravno zbog sebe.

I da hoće da pravi zimnicu, da samu sebe zlostavlja, ne može da stigne jer žena mora biti doterana i mora da radi na sebi. Da voli sebe.

Ne ide da ide na posao zarozana i da širi oko sebe miris paprike. Dakle, teretana, da bude zategnuta, pa manikir, pedikir, depilacija da bude negovana i lepa jer mora biti takva. Potom ide doterivanje: kosa, šminka, garderoba... Jer samo takva žena može na poslu da privuče klijente i proda robu, a danas je sve roba.

Ko ne bi poželeo takvu ženu? Samo muškarac koji ne zna šta hoće, ali zna šta neće. Srećom, takvi su u manjini. Posle posla, moderna žena ne ide odmah domu svome, nego na piće s prijateljicama, na poslovne večere, svrati do Stranke ili u AŽC da podrži seksualno različite i vidi da li se stopa nasilja u porodici nad jakim ženama smanjila. Ode od kuće rano, dođe kasno i nije nizašta. Nema ona vremena za decu i muža nego, sirotica, mrtva umorna, jedva čeka toplu kupku i krevet. Odmah zaspi snom pravednika kao novorođenče. Potencijalni nasilnik s početka teksta i dalje meša ajvar.

To mu smiruje živce i nada se da će, kojim čudom, da privuče neku retro domaćicu, ako sve nisu izumrle. Da je privuče miris ajvara. Ali, nada je uzaludna. Takve ne vole skupe parfeme, skupa pića i provode, besne automobile, putovanja... Takve zapravo ne postoje u realnosti. Njihov princ iz bajke nije na belom konju, nego za šporetom dok meša ajvar.

Postoji li takva dama?

Da, ali u mašti. U starim pričama i u ovoj kolumni.

I dok je moderna žena letovala bez muža, sa prijateljicama – jer koja savremena žena još letuje s mužem, on je crnčio na plus četrdeset da bi ona letovala.

Doduše, kad ona već nije tu, otišao bi katkad uveče na nekoliko piva s prijateljima, malo gledao sport na TV-u pa ujutru rano na posao.

Kad se ona preplanula, zanosna, fatalna i odmorna vrati iz Španije, Dubaija... On bi u septembru uzeo odmor da sprema ajvar – i ona voli ajvar, ali ga ne sprema kako ne bi bila zlostavljana, ali satire se na poslu i društveno je aktivna. 

Zato potencijalni nasilnik mora da meša ajvar od jutra do večeri, radi rodne ravnopravnosti.

Ajvar je gotov i dok ga stavlja u tegle sanja domaćicu iz svoje bajke kakvih je bilo u paganskim vremenima kad su ljudi verovali u više bogova, šumske vile i vilenjake. 

Dok potencijalni nasilnik i psihopata – jer svaki muškarac, po difoltu, iz neofeminističkog ugla, to jeste – stavlja tegle ajvara, njegova fam fatal kači na Instagram golišave fotke sa Ibice, onako preplanula u kupaćem, čisto da mami uzdahe svojih pratilaca.

Kod pretposlednje tegle, potencijalni nasilnik sanja ćufte svoje bake i fatalnu domaćicu s keceljom, rumenu i jedru, koju je pojeo neoliberalizam jer, zaboga, nije dovoljno vodila brigu o sebi, niti se prilagodila self-care konceptu konzumentskog društva, a to epoha narcisoidnog hedonizma ne prašta.

Pravom retro muškarcu ne ostaje ništa drugo nego da konzumira ajvar, ali ne odmah: zbog konzervansa. Ovi metroseksualci, kojima je nemoguće odrediti pol, nemaju taj problem jer se zdravo hrane, a ajvar nije na tom spisku. 

Pravi muškarac i dalje miriše na ajvar i sanja onu koja postoji samo u starim pričama. A ko će da napiše kolumnu bez domaćice koje nema?

Pa savremena žena dok se kvarcuje u solarijumu i metroseksualac – kolumna u dve ruke, zašto da ne. Možda baš o ajvaru. Iz drugog ugla.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li radikalni feminizam "amputira" ženstvenost?
Žene

Kolumna

18.08.2022. 15:40

Da li radikalni feminizam "amputira" ženstvenost?

Žene su, u današnjoj epohi digitalnog matrijarhata, civilizacijska enigma: mistične i nedokučive za muški mozak pa mu treba doktorat da ih shvati (Frojd, po sopstvenom priznanju, to nije uspeo za 30 godina izučavanja ženske psihe, ali zato moroni sa FB jesu: doktorirali su žensku dušu i mozak pa im se uvlače i obasipaju ih lažnim komplimentima što egu "jakih žena“ prija).
Close
Vremenska prognoza
fog
16°C
26.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve