Život
28.09.2021. 07:05
R.E./Independent

Klimatske promene

Kakvu planetu ostavljamo našoj deci

klimatske-promene-shutterstock_640413589.jpg
Izvor: Foto: Shutterstock

Najnovija istraživanja iz oblasti klimatskih promena pokazala su da će deca rođena danas proživeti sedam puta više toplotnih talasa nego njihove bake i deke.

Istraživanje je ukazalo na to da će se nove generacije suočiti sa dvostrukim brojem divljih požara i velikih suša, a čak tri puta više katastrofalnih poplava i kriza u oblasti agrikulture, piše Independent.

Naučnici koji su radili na ovom istraživanju kažu da su rezultati poražavajući, ukazujući na to da je bezbednost budućih generacija bitno ugrožena ovakvim trendom urušavanja klimatske stabilnosti.

Naglasili su da je potrebno drastično smanjiti količinu emisija štetnih gasova kako bi se njihova budućnost spasila.
 

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su samo nekoliko dana nakon što je veliki broj mladih ljudi protestvovao širom sveta, zahtevajući ozbiljniji pristup rešavanju problema klimatskih promena. Ovi protesti organizovani uoči globalnog samita Cop26 koji će se održati u Glasgovu u Novembru.

Rezultati istraživanja su u skladu sa ciljevima koje su zemlje postavile do sada, a za koje stručnjaci tvrde da nisu dovoljni da se zaustavi nepopravljivi uticaj klimatskih promena.

Profesor Vim Tiri, vodeći klimatski ekspert, istakao je:

"Rezultati pokazuju da će se današnja deca suočiti sa sedam puta više toplotnih talasa u odnosu na njihove bake i deke. Takođe, mlađi od četrdeset godina suočiće se sa do sada ne zabeleženim brojem toplotnih talasa, suša, propadanja useva i rečnih poplava – čak i sa najambicioznijim pristupom sprečavanju klimatskih promena." 

Profesor Tiri je naveo da su deca iz nižih klasa posebno ugrožena ovom statistikom.

Naučnici su uporedili statistike svake generacije rođene između 1960. i 2020. godine, ovome su dodali predviđanja budućih ekstremnih vremenskih uslova i podatke o svetskoj populaciji.
 

Ovo istraživanje je pokazalo da se uprkos prirodnom faktoru promene klime, ekstremne vremenske nepogode dešavaju mnogo češće usled čovekovog uticaja. Kao primer su naveli velike vrućine zabeležene u Severnoj Americi ove godine i poplave koje su pogodile Nemačku.

Posle nas - potop

Klimatske promene

Poplave, klimatske promene

Klimatske promene

16.08.2021. 11:23

Posle nas - potop

Dr Joeri Regelj, autor ove studije i klimatski ekspert rekao je da rezultati ove studije ukazuju na nepravednost uticaja klimatskih promena među generacijama. Dodao je da to što današnja deca imaju loše klimatske perspektive leži u krivici odrasle populacije i njihove neaktivnosti u polju zaustavljanja katastrofalnih uticaja klimatskih promena.

Takođe, pokazuje koliko bi smanjivanje emisija na globalnom nivou doprinelo olakšavanju budućnosti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Koliko nas koštaju klimatske promene
zagađenje, vazduh, fabrike

"Razlog da radimo"

14.09.2021. 18:10

Koliko nas koštaju klimatske promene

Direktna šteta od klimatskih promena u Srbiji od 2000. godine do danas prelaze sedam milijardi evra, izjavio je predstavnik Privredne komore Srbije na onlajn konferenciji "Klimatske promene i zelena tranzicija" koju su organizovali u saradnji sa Svetskom oragnizacijom za zaštitu prirode (WWF).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve