Život
05.05.2024. 07:10
R. E.

Proleter bez otadžbine

Dan kada je rođen ČOVEK KOJI JE PROMENIO TOK ISTORIJE

ljudi, stanovništvo
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan, 1818. godine, rođen je čovek koji se smatrao jednim od najuticajnijih mislilaca civilizacije.

Najznačajnija dela Karla Marksa su "Kapital", u kome predstavlja političku ekonomiju kao nauku, i "Komunistički manifest" u čijem je pisanju učestvovao i Fridrih Engels.

Oba dela su imala planetarni uticaj na formiranje i širenje komunističkog pokreta. Njihov rad predstavlja kompleksnu analizu istorije i društva u svetu klasnihi odnosa. Filozofske, političke i ekonomske ideje pokrenule su mnoge pokrete i revolucije u posljednjih sto godina.

Međutim, šta je ono što mnogi ne znaju o ovom filozofu?

Marks je bio čovek bez otadžbine. Iz Pruske je pobegao u Francusku, odakle je takođe otišao zbog revolucionarnih pokreta.

Odrekao se pruskog državljanstva i pokušao da dobije državljanstvo Belgije, međutim ni to nije uspeo. Nekoliko godina kasnije pokušao je da dobije državljanstvo u Engleskoj, ali je takođe odbijen.

Iako je u svim ovim zemljama živeo, do kraja života je ostao bez državljanstva bilo koje zemlje.

Karl Marks
Izvor: Shutterstock

Svih tih decenija Marks je živeo u siromaštvu. Dešavalo se da nije mogao da izađe na ulicu jer je njegova žena morala da založi jedine pantalone koje je imao, kako bi prehranila decu.

Engels mu je često slao novac kako bi uspeo da preživi, a Marksova majka je govorila: "Kada bi Karl umeo da napravi kapital, umesto što samo piše o njemu".

Sve do kraja života, Marksova finansijska situacija se nije promenila. Velik je njegov doprineo razvoju društva, njegove ideje utabale su put mnogim promenama, ali kada je sahranjivan pojavilo se samo 11 osoba.

Njegovi prijatelji su govorili da je uprkos svim teškoćama ostao dobrodušan čovek i divan otac.

On i njegova žena imali su šestoro dece. Njegova najmlađa ćerka, Eleonora, je pisala o svom ocu kao "najradosnijoj i najživahnijoj duši koja je hodala zemljom".

Karl Marks
Izvor: Shutterstock

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve