Život
02.09.2021. 12:19
Tanjug

svemirska trka

Kina razvila svoj prototip malog helikoptera za Mars

mars
Izvor: Shutterstock

Kina je razvila prototip minijaturnog helikoptera za kontrolu nad budućim misijama na Marsu, nakon što je njen robot rover izvršio istorijsko sletanje na Crvenu planetu pre nekoliko meseci.

Prototip je po izgledu sličan robot helikopteru "Genijalnost" (Ingenuity) koji je NASA razvila ove godine za svoj rover "Istrajnost" (Perseverance), prema fotografiji objavljenoj u sredu na internet stranici kineskog Državnog svemirskog naučnog centra, prenosi Rojters.

Kineski centar je saopštio da bi helikopter mogao biti oruđe za kineska istraživanja Marsa, ali nije naveo više detalja.

Kina je u maju u svojoj prvoj misli roverom sletela na Mars, postavši tako druga država nakon SAD koja je to učinila, nakon što je NASA rover sleteo na planetu u februaru, a Peking je najavio da planira svoju prvu misiju sa posadom na Mars 2033.

NASA je u aprilu potvrdila da je njen minijatruni helikopter, težak 1,8 kilograma, izveo svoj prvi let od 40 sekundi i da se uzdigao do visine od oko tri metra, ostao na jednom mestu 30 sekundi, a zatim se vratio na površinu Marsa.

Od tada je, prema NASA, ova letelica je napravila više od 10 izleta, i prešla udaljenost preko 2 km sa vremenom leta od ukupno oko 20 minuta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

I na Marsu treba neka maska
mars

Prašina je i tamo problem

06.07.2021. 14:32

I na Marsu treba neka maska

Prašina koja se nalazi na površini crvene planete trenuto predstavlja najveći problem za misiju InSight koju sprovodi NASA.
Close
Vremenska prognoza
light rain
13°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve