Život
07.01.2024. 07:50
R. E.

Po julijanskom kalendaru

Ko još slavi Božić istog datuma kada i mi

Božić u Ukrajini
Izvor: Shutterstock

Većina zemalja na svetu Božić slavi 25. decembra, a Srbija je tek jedna od desetak država koje ovaj praznik slave 7. januara.

Po julijanskom kalendaru, pored Srpske pravoslavne crkve, Božić slave i ruska i gruzijska crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj, Makedonci i Kopti u Egiptu, a proslavljaju ga kao državni praznik i Belorusija, Etiopija, Gruzija, Kazahstan i Ukrajina.

Božićni običaji u ovim zemljama, skoro da se i ne razlikuju od naših.

Dan pred Božić, Badnji dan, većina pravoslavaca provodi sa porodicom i prijateljima uz trpezu. Kako je Badnji dan vreme posta, na stolu se obično mogu naći hleb ili pogača, orasi, sušeno i sveže voće, povrće, riba…

Na Božić, pravoslavni hrišćani idu na jutrenje i Liturgiju, pričešćuju se, a zatim dolaze kući, gde je spremljena bogata trpeza.

U nekim krajevima Rusije zadržao se običaj sličan našem. I oni imaju položajnika – prvog gosta koji na Božić dolazi u kuću. Prvi gost se dočekuje solju i hlebom i daruje poklonom, a praznik se čestita rečima: "S rožedstvom!“

Ukrajinci imaju običaj da prvo nahrane sve domaće životinje u domaćinstvu, da izgovore molitvu i tek onda da sednu za sto. Još jedan lep običaj jeste da se oproste svi gresi i zlo, sve loše što je neko uradio tokom prethodne godine.

U Gruziji 7. januara vernici izlaze u masovnu šetnju ulicama, obučeni u posebnu svečanu odeću i čestitaju jedni drugima praznik i deci dele slatkiše.

 

Zanimljivo je da postoji jedna država koja Božić ne slavi ni 25. decembra niti 7. januara. U Jermenskoj apostolskoj crkvi Božić se slavi 6. januara zajedno sa praznikom Krštenja Gospoda Isusa Hrista, pod opštim nazivom Bogojavljenje.

To je povezano sa tim da, prema Starom zavetu, niko nema pravo da propoveda pre navršene tridesete godine. Kada je Isus počeo da propoveda, imao je 30 godina.

Zbog toga ova crkva proslavlja Božić i Bogojavljenje u istom danu, pošto je Isus počeo da propoveda posle krštenja.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako da uživate u trpezi za Božić, a da vam ne presedne
stomak, nadutost

Moguće je

06.01.2024. 08:05

Kako da uživate u trpezi za Božić, a da vam ne presedne

Ko se nije ugojio za novogišnje praznike, kao da ih nije ni slavio. Sezona slava, Noga godina, a sada je na red došao i Božić. I tako, dok 6. januara čekate da sat otkuca ponoć, jedino o čemu razmišljate su pihtije, sarme, ruska salata, pečenje. Koliko god zvučalo primaljivo, pun stomak može izazvati mučninu, probavne probleme, osećaj nadutosti. Evo nekoliko saveta kako da se dobro najedete, a bez posledica.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
23°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve