Ko meri kućni red?

Ko meri kućni red?


U trenutku dok se tviterom kao grip šeruje reklama-fotografija netapaciranog sedišta u gradskom prevozu, koje poziva sugrađane da ga obuku, a isti taj autobus menja trasu zbog radova u nekoliko delova grada, u Službenom listu Beograda objavljen je novi kućni red.

Zluradi bi rekli da on služi samo kako bi nadležni mogli da izdaju i naplaćuju kazne nevaljalim upravnicima zgrada i još nevaljajim stanarima. Samo radi punjenja budžeta. Gradskog, državnog, kako god…

Takva škola mišljenja bi se i mogla uzeti u razmatranje, pa čak i brzo oceniti kao tačnom, da cela teza ne pada u vodu pred samo jednom činjenicom – nema ko da izmeri ili nema čime da se izmeri koliko smo nevaljali.

U ovom slučaju sva beskorisnost novog kućnog reda, koji će se očigledno implemetirati samo kroz nove plakate u zgradama i liftovima, ogleda se u nekoliko isključivo formalnih odredbi. Odredbe koje u praksi nema ko da proveri.

kucni red

Već na prvi pogled je jasno da će biti veoma teško utvrditi da li je prekršen kućni mir ili ne, odnosno ko će i na koji način meriti nivo buke u stanovima i zgradama.

“Kontrolu sprovode inspektori za zaštitu životne sredine preko ovlašćenih organizacija koje vrše merenje buke”, objasnila je za RTS Olivera Milutinović iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, istovremeno ukazujući na problem:

“U ovom trenutku komunalna inspekcija i komunalna milicija nemaju mogućnost direktno da vrše merenje jer nemaju ovlašćenje po zakonu, mogu samo nesporednim opažanjem. Međutim, plač dece ili invalidska kolica koja stvaraju buku nisu sigurno prioriteti u kontroli”, dodala je Olivera Milutinović.

1 . Kućni mir

Kućni mir je predviđen od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00. Vikendima od 14.00 do 18.00 i od 22.00 do 8.00 subotom, a nedeljom do 10.00. Do sada je dnevni odmor bio od 13.00 do 17.00 i od 22.00 do 6.00.

2. Zabranjeno tračanje…

Za vreme kućnog mira zabranjeno je trčanje, vikanje, skakanje, upotreba kućnih aparata i ventilacionih sistema koji narušavaju tišinu. Granica je 35 decibela danju, odnosno 30 noću.

3. Zabranjeno bacanje

Zabranjeno je kroz prozore, vrata, balkone bacati bilo kakve predmete, smeće, ostatke hrane, prosipati vodu, tresti posteljinu, stolnjake…

4. Ko kontroliše?

Poslove inspekcijskog nadzora vrše komunalni i građevinski inspektori, ali i komunalni milicajci koji mogu da izdaju prekršajne naloge.

5. Ko meri buku?

Problem u sprovođenju kućnog reda mogla bi da predstavlja činjenica da bi buku trebalo da mere inspektori za zaštitu životne sredine preko ovlašćenih organizacija, a ne komunalni inspektori ili komunalni milicajci.

6. Fotografije se ne važe

Fotografije ne vrede kao dokaz. Dakle, ako snimite da neko baca đubre sa terase ili pere tepih na njoj, ništa neće vredeti ako to ne vide i komunalni inspektori.

Jedno je sigurno – Beogradu pod hitno treba kućni red.

I to u raznim institucijama.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar