KOALAMA PRETI IZUMIRANJE: Ostalo ih oko 80.000

KOALAMA PRETI IZUMIRANJE: Ostalo ih oko 80.000

shutterstock


Koalama preti izumiranje do 2050. godine u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wakes ako se hitno ne preduzme neka akcija, javlja BBC.

Koale su poslednjih godina ugrožene zbog gubitka staništa, bolesti i klimatskih promena

Koale su poslednjih godina ugrožene zbog gubitka staništa, bolesti i klimatskih promena. Oko 5000 koala uginulo je tokom nedavnih požara. A to je podstaklo zakonodavce da osiguraju da preostala populacija ne nestane. Zbog toga je osnovana posebna komisija i sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da je pre sezone požara koala bilo 36.000, prenosi Index. hr.

Poslednjih godina požari koji su uništili više od pet miliona hektara i uništili su 24 odsto staništa koala.

Shutterstock

Shutterstock

Komisija je utvrdila da klimatske promene predstavljaju stalnu pretnju ovim životinjama zbog uništenja staništa požarima i sušama te ugrožavanjem kvalitete eukaliptusa kojim se koale hrane.

Povezane vesti – Ovaj robot bi mogao da nam pomogne da spasimo planetu

Nezavisna komisija donela je preporuke za zaštitu koala

“Postojeće strategije koje bi trebalo da zaštite koale ne funkcionišu”, rekla je predsednica komisije Cate Faehrmann i dodala da su postojeći zakoni nedovoljni. Stoga je komisija donela 42 preporuke među kojima su u ustanovljavanje novih nacionalnih parkova.

Shutterstock

Shutterstock

Vlasti su pozdravile izveštaj ali nisu odmah potvrdile koje će od preporuka usvojiti

“Koale su simbol Australije i nacionalno blago zbog čega ćemo učiniti sve da ih zaštitimo za buduće generacije”, rekao je ministar okoliša Matt Kean.

Povezane vesti – NAUČNICI IZNENAĐENI: Psi mogu da nanjuše koronavirus

Procenjuje se da je u Australiji ostalo oko 80.000 koala

Prošle godine Fondacija australskih koala procenila je da nije ostalo više od 80.000 koala u Australiji. Njihovom izumiranju najviše doprinose gubitak staništa, bolesti poput klamidije kao i uticaj klimatskih promena.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar