Biznis
30.05.2023. 13:10

Šta se i koliko kupuje

Automobilska industrija ove godine - veći promet, tanja zarada

novi udarac za evropsku automobilsku industriju
Izvor: Shutterstock

Najveći globalni proizvođači automobila, među kojima i nemački, u prvom kvartalu su zabeležili veliki rast prometa, ali prodaja i profit tro nisi ispratili i zarada je oslabila. Konsultanti kompanijama preporučuju veću disciplinu u troškovima.

Promet je u prva tri meseca 2023. porastao za 19 odsto od prvog kvartala prošle, ali je profit, bez uračunatih kamata i poreza, rasla stopom od svega 6,1 odsto, saopštila je konsultantska kuća Ernst i Jang (Ernst & Young, EY). Prodaja je porasla za svega četiri odsto.

Profitabilnost je sa devet opala na osam odsto. Među 16 proizvođača koje je EY analizirala, novi lider u maržama bio je "Mercedes", piše dpa.

Sa razlikom između nabavne i prodajne cene od 14,7 odsto, štutgartska firma je iza sebe ostavila BMW na 14,6 odsto i koncern "Kia", na 12,1 odsto. "Tesla", koji je ranije vodio, sada je čevtrti sa maržom od 11,4 odsto.

"Prvi put od početka 2021. vidimo jasne znake erozije profita, koji više ne raste tako snažno kao promet", rekao je stručnjak EY za Zapadnu Evropu Konstantin Gal.

Tržište se, dodao je Gal, normalizuje. "Novi automobil uskoro više neće biti tako retka roba kao prošle godine", pa će proizvođačima biti sve teže da tržištu diktiraju cene i izbegavaju popuste.

"Vremenu marži iz snova u pojedinim kompanijama brzo će doći kraj", zaključio je Gal.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zašto sedmi teniser sveta ne vozi svoje sportske automobile
Holger rune, 24. 4 2023.

Holger Rune

24.04.2023. 11:31

Zašto sedmi teniser sveta ne vozi svoje sportske automobile

Danski teniser Holger Rune drugi put u karijeri je dobio automobil kao turnirsku nagradu, ali je problem što i dalje nema vozačku dozvolu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve