Život
27.05.2021. 04:15
Tanjug

Lepa vest

Kornjača sa Galapagosa ipak nije izumrla: Nada je živa!

kornjača
Izvor: EFE / Jose Jacome

Kornjača sa Galapagosa, za koju su naučnici verovali da je izumrla pre više od jednog veka, pronađena je živa, potvrdili su genetski testovi.

Ženka džinovske kornjače otkrivena je 2019. godine tokom ekspedicije na ostrvo Fernandina, a da bi dokazali vezu, naučnici su uzeli uzorke od ženke i uporedili ih sa ostacima mužjaka iz vrste Helonoidis fantastikus, prenosi BBC.

Poslednji put ova vrsta primećena je 1906.godine, kada su naučnici kalifornijske Akademije nauka otplovili na ostrvo Galapagos kako bi obavili sveobuhvatno istraživanje njihove flore i faune.

Upravo su ti uzorci omogućili genetičarima sa Univerziteta Jejl da 115 godina kasnije utvrde da ženka, poznata i kao Fernandina kornjača, zaista pripada rodu Helonoidis fantastikus.

Ministar za zaštitu životne sredine, Gustavo Manrike, tvitovao je o gigantskoj kornjači Fernandina. "Nada je živa", dodao je on.

Trenutno se ova kornjača nalazi u uzgajivačkom centru na ostrvu Santa Kruz.

Direktor Nacionalnog parka Galapagos, Deni Rueda, rekao je da će biti pokrenuta ekspedicija na ostrvo Fernandina kako bi se pronašli i drugi pripadnici ove vrste.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci
Shutterstock

Pitali smo veterinara

03.05.2021. 08:00

Životinje i korona: Da li su u opasnosti i naši kućni ljubimci

Da li i kako životinje mogu da dobiju koronu, koji su prvi simptomi, kako izgleda lečenje i da li one prenose COVID 19 nama ili mi njima – pitali smo stručnjaka.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
21.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve