Život
18.11.2020. 14:27
Tanjug

Korona promenila rang listu najskupljih gradova na svetu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Cirih i Pariz potisnuli su sa vodećih pozicija Singapur i Osaku na novoj rang listi najskupljih gradova na svetu, pridruživši se Hong Kongu sa kojim dele prvo mesto.

Najnovije istraživanje britanskog Ekonomist Intelidžent Junita (EIU) o indeksu troškova života pokazuje da je pandemija koronavirusa uticala na cene robe i usluga u više od 130 gradova do septembra 2020, prenosi CNBC.

Prema izveštaju, skok Ciriha i Pariza na prvo mesto duguje se jačanju švajcarskog franka i evra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

"Pandemija Covid-19 prouzrokovala je slabljenje američkog dolara, dok su zapadnoevropske i severnoazijske valute ojačale prema njemu, što je za posledicu imalo rast cena robe i usluga“, kaže Upasana Dut, šefica ovog istraživanja u EIU.

Troškovi života u Njujorku se koriste kao osnovni parametar za izračunavanje ovog indeksa.

"Azijski gradovi su tradicionalno dominirali u rangiranju proteklih godina, ali je pandemija napravila rišafl na novoj rang listi“, navela je Dut.

Povezane vesti - Bogatstvo milijardera, tokom korone, poraslo na 10,2 biliona dolara

U Singapuru, koji je sada na četvrtom mestu, zabeležen je pad cena usled egzodusa stranih radnika, navodi se u izveštaju.

"Budući da se populacija ovog grada-države smanjila prvi put od 2003. godine, opala je potražnja i nastupila deflacija. Sličan trend zabeležila je Osaka, gde potrošačke cene stagniraju, a japanska vlada subvencioniše cene poput javnog prevoza", napominje se u izveštaju. Osaka deli peto mesto sa Tel Avivom među 10 najskuplji gradova sveta.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Slede Ženeva i Njujork, a Kopenhagen i Los Anđeles zaokružuju listu vodeće svetske desetorke po visini troškova života.

Cene većine proizvoda i usluga uglavnom su ostale nepromenjene tokom ove godine, ali su neke kategorije bile pogođene Kovid krizom, dodaje se u izveštaju EIU.

Povezane vesti – “KUCNUO JE ČAS”: Gugl planira da uloži 10 milijardi dolara u Indiji

Cene osnovnih proizvoda kao što su hrana i voda bile su stabilne, ali je slaba tražnja dovela do oštrog pada cena odeće.

"Problemi u lancima snabdevanja takođe su imali različit uticaj na različitu robu, pri čemu su u nekim gradovima rasle cene robe za kojom je vladala velika tražnja, kao što su računari", napominje se u izveštaju.

Prema rečima Upasane Dut, ovakvi trendovi mogli bi da se nastave i 2021. godine jer je potrošnja i dalje ograničena, što vrši pritisak na cene.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve