Život
15.04.2023. 02:05
Tanjug

Zavrteće vam se u glavi

Koliko vrede dragulji koje je kralj Čarls Treći nasledio od majke? Baš mnogo!

1
Izvor: Shutterstock

Britanski kralj Čarls Treći je nasledio dragulje vredne 533 miliona funti (oko 600 miliona evra) od njegove majke, pokojne kraljice Elizabete Druge, procenio je Gardijan na osnovu sopstvenih istraživanja.

Dijamant u oblike kruške od 94,4 karata imaće glavnu ulogu u krunisanju kralja Čarlsa Trećeg, 6. maja Vestminsterskoj opatiji.

Kamen će se nalaziti u središnjem delu krune koju je nosila Kamila, njegova supruga, zamenjujući Koh-i-noor, poznatiji, ali kontroverzni dragulj koji je opljačkan iz Indije. Za razliku od Koh-i-noor, zamenski dijamant nije deo krunskih dragulja u vlasništvu države.

Zapravo, Kulinan treći je jedan od dva velika dijamanta poznata kao Male zvezde Afrike – drugi je Kulinan četvrti – koji su bili u privatnom vlasništvu pokojne kraljice.

Obično se nalaze u verovatno najvrednijem brošu na svetu; onaj koji bi, sa svojim kraljevskim poreklom, mogao da vredi preko 180 miliona funti.

Kraljičina kolekcija uključivala je nekoliko ostalih vrednih komada nakita, koji su postali skoro legendarni i tako skoro neprocenjivi, zbog svoje istorije i kraljevskih veza.

Safir od 310 kilograma!

Čudo od dragog kamena

safir, 12. 12. 2021.

Čudo od dragog kamena

12.12.2021. 23:05

Safir od 310 kilograma!

Navodno omiljena tijara pokojne kraljice, koju je nosila u nekoliko navrata, poznata kao Vladimirova tijara vredi i do 30 miliona funti.

Jedan od najvrednijih komada kolekcije je još jedan dijamantski broš. U obliku cveta, broš Vilijamson sadrži ono što se smatra za najfiniji ružičasti dijamant ikada otkriven, iskopan u britanskoj koloniji Tanganjika, sada Tanzaniji, 1947. godine.

Vlasnik rudnika, ekscentrični i povučeni Džon Vilijamson, dao je nebrušeni kamen Elizabeti kao svadbeni poklon.

Naručila je Kartijeu da ga postavi u platinasti broš pored više od 200 malih dijamanata, koje joj je takođe poklonio Vilijamson. Njegova vrednost bi danas mogla biti oko 50 miliona funti.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

OVAKAV prsten mnoge žene sanjaju: Raritet vredan 35 miliona dolara (FOTO)
1

Redak roze dijamant

30.03.2023. 07:10

OVAKAV prsten mnoge žene sanjaju: Raritet vredan 35 miliona dolara (FOTO)

Veoma redak, roze dijamant, čija vrednost je procenjena na 35 miliona dolara, u junu će biti ponuđen na aukciji, objavila je u sredu aukcijska kuća Sotbi (Sotheby's).
Foto
Close
Vremenska prognoza
mist
-1°C
09.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve