Život
29.03.2023. 09:24
R. E.

Prevrtljiva "baba Marta"

Šta je to padalo u Beogradu? Liči na sneg, a nije

1
Izvor: Shutterstock

Ne kažu džabe da je mart prevrtljiv mesec u kojem vremenske prilike mogu začas da nas iznenade. Upravo to dogodilo se u utorak popodne u Beogradu, kada je uz sunce padalo i nešto što je ličilo na sneg, a nije sneg...

Beograđani su imali priliku da vide redak vremenski fenomen koji se zove krupa. Liči na sneg, ali nije.

Krupa je vrsta visoke padavine, koja se izlučuje u vidu okruglastih belih, neprozirnih i trošnih zrna, veličine dva do pet milimetara.

Najčešće pada zajedno sa snegom i kišom, a prilikom kontakta sa podlogom se rasprskava.

Meteorolog Đorđe Đurić je objasnio na Facebooku da je za nastanak krupe potrebna hladna i nestabilna vazdušna masa uz nisku nultu izotermu. Potreban je i izražen temperaturni gradijent, pogotovo u nižim slojevima atmosfere.

"Zrna krupe nastaju rastom ledenih kristala i pahulja (tečna voda na negativnoj temperaturi). Da li će padati pljusak krupe ili snega, zavisi od temperature u oblaku. Što niža temperatura, veća je verovatnoća da će padati pljusak snega", naveo je meteorolog.

Pri padanju krupe, temperatura u prizemlju može biti dosta visoka, čak i do 10 stepeni Celzijusa, ali ona vrlo brzo opada sa porastom visine, tj. veoma je izražen temperaturni gradijent, pa se već tako na 850 izobarskoj površini temperatura može spustiti i na oko minus pet stepeni. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nedeljko Todorović o prognozi za mart ali i za leto 2023.
Vremenska prognoza

Šta nas čeka...

27.02.2023. 14:05

Nedeljko Todorović o prognozi za mart ali i za leto 2023.

Na severu i zapadu Srbije sneg i mećava, zavejani putevi i kolaps u saobraćaju. Na jugu prolećne temperature. U Leskovcu 22, u Beogradu 5 stepeni. Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da je to sve normalno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
21.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve