Život
27.09.2022. 17:50
dpa

Nemačka

Kuvano vino na Oktoberfestu? Da, dobro ste pročitali (FOTO)

oktoberfest
Izvor: Shutterstock

Vino, pa još kuvano na najvećem pivskom festivalu na svetu zvuči kao blasfemija. Organizatori Oktoberfesta ipak su odlučili da dozvole prodaju ovog pića - koje se najviše pije oko Božića - zbog neobično hladnog i kišovitog vremena u Minhenu.

Kuvano vino od nedelje na svojim festivalskim štandovima nude prodavci sladoleda, pošto su meteorolozi najavili da će druge nedelje Oktoberfesta vreme da ostane loše.

Po mirisu začinjenog, toplog vina poznate su nemačke novogodišnje tržnice. Isto i po pesmama o Božiću, snegu i deda Mrazu, ali one već sada odjekuju i ponegde u Minhenu. To je malo preterano, rekao je direktor Oktoberfesta Klemens Baumgertner.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oktoberfest (@oktoberfest)

Za kuvano vino on ima razumevanja - prodavci treba nešto da zarade da bi sledeće godine ponovo mogli da nude sladoled. Ako vremenski uslovi dozvole.

Organizatori Oktoberfesta imaju pravo da odobre prodaju kuvanog vina u izuzetnim okolnostima. Tako je bilo i 2008. godine, kada je temperatura danima bila oko 10 stepeni.

U Minhenu otkako je 17. septembra počeo ovogodišnji festival uglavnom pada jaka kiša. Zato je do sada bilo samo oko tri miliona posetilaca. Domaćini su očekivali navalu posle pandemijske pauze - prošle i pretprošle godine Oktoberfesta nije bilo.

Pre tri godine prve nedelje je bilo oko 3,3 miliona posetilaca. Lekari upozoravaju da će kad se fešta 3. oktobra završi biti nagli skok zaraženih virusom korona, piše dpa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Oktoberfest (@oktoberfest)

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
06.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve