Život
03.04.2023. 15:45
Beta

Zakonom zaštićena vrsta

Lepa vest: Najređa ptica u Srbiji ima nova gnezda (FOTO)

1
Izvor: BETA/DZPPS / Szilard Morvai

Ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su u banatskom Potisju dva nova gnezda orlova krstaša, kako je navedeno, najređe ptice u Srbiji, koja je zakonom zaštićena.

Gnezda su otkrivena tokom prethodne sedmice, u sklopu redovnih terenskih aktivnosti praćenja orlova krstaša, u Međunarodno značajnom području za ptice "Slatine srednjeg Banata", koje se prostire od Novog Bečeja na jugu, do Padeja i Iđoša na severu.

Podseća se da je veliki broj građana Srbije pružio podršku u dvomesečnoj kampanji "Za naše krstaše", tokom koje je sakupljeno više od milion dinara neophodnih za obilazak i čuvanje postojećih parova orlova krstaša u periodu od pet meseci koliko traje period gnežđenja, te obeležavanje i praćenje još dva mladunca.

Izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić kazao je da su članovi tog društva satelitskim praćenjem kretanja četiri mlada orla krstaša, Mime, Mihajla, Radenka i Ivanke, u protekle dve godine naučili više o njihovim potrebama nego što su znali decenijama unazad.

"Orlovi nam svojim kretanjem i boravkom ukazuju gde su najvrednija staništa na kojima pronalaze hrane, gde se odmaraju i spavaju. Te lokacije iziskuju hitnu zakonsku zaštitu i poštedu od seče stabala i preoravanja", rekao je Ružić.
 

Ukazao je da nije samo uništavanje staništa pretnja po krstaše, jer su tu i desetine nerešenih i nekažnjenih slučajeva trovanja divljih životinja, uglavnom namernih, koja su usmerena protiv lisica, šakala i pasa.

Na taj način ptice grabljivice stradaju hraneći se zatrovanim mamcima ili ostacima otrovanih životinja.

"Brzom, odlučnom i koordinisanom reakcijom institucija moguće je zaustaviti velika stradanja i trajno osigurati opstanak krstaša u Srbiji. Trovanje životinja ne samo da predstavlja čitav splet krivičnih dela, već u jednom danu može poništiti višegodišnji trud i rad nas ornitologa na oporavku ove vrste, svu brigu koju su ljudi pokazali tokom kampanje i svu radost koju sada osećamo", dodao je Ružić.
 

Orlovi krstaši se ubrajaju u najređe ptice u Srbiji budući da njihova populacija trenutno broji svega sedam parova.

Krstaš, simbol sa nacionalnog grba, u Srbiji ima status kritično ugrožene vrste, pa je svaka jedinka izuzetno značajna za njihov opstanak, podsetili su iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hvatao i prodavao zaštićenu vrstu ptica - zaradio krivičnu prijavu
ptice, jato ptica

Subotica

13.02.2023. 17:30

Hvatao i prodavao zaštićenu vrstu ptica - zaradio krivičnu prijavu

Policija je podnela krivičnu prijavu protiv Subotičanina zbog sumnje da je prošle godine, postavljajući zamke, hvatao ptice češljugare koje su zaštićena vrsta, a potom ih prodavao, saopštila je lokalna policija.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve