Život
03.03.2022. 18:10
Beta

Nacionalni simbol

Zašto su orlovi krstaši nestali sa Fruške Gore

Orao
Izvor: Shutterstock

Pokret Odbranimo šume Fruške gore optužio je upravu Nacionalnog parka Fruška gora da od javnosti skriva informacije od javnog značaja i ne želi da odgovori na pitanja koja im taj pokret postavlja u vezi sa očuvanjem ugroženih vrsta na Fruškoj gori.

Taj pokret je u saopštenju za javnost povodom Svetskog dana biodiverziteta naveo da je od Uprave Nacionalnog parka Fruška gora tražio, ali nije dobio informacije od javnog značaja o uslovima zaštite prirode na hranilištu za nekrofage vrste ptica na kamenolomu Debeli Cer na Andrevlju.

"Informacije smo tražili sa ciljem da pokušamo da utvrdimo zašto je orao krstaš, naš nacionalni simbol, trajno isčezao sa područja Fruške gore", kazala je Dragana Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.
 

Dodala je da su informacije tražili podstaknuti navodima uprave Nacionalnog parka (NP) kako "već 16 godina zaredom NP Fruška gora tokom zimskih meseci organizuje rad zimskog hranilišta za nekrofagne vrste ptica".

"Naravno, svi koji pomno prate dešavanja na Fruškoj gori i posetioci upućeni u temu znaju jako dobro da hranilište na Debelom ceru ne radi već godinama i da su takvi navodi potpuno netačni. Dakle, pored prekomerne seče šuma, generalnog uznemiravanja i ugrožavanja svih ptica i preoravanja pašnjaka, možemo slobodno reći da je i nedostatak redovne zimske prihrane jedan od nekoliko kumulativnih razloga zašto je krstaš sa Fruške gore isčezao", kazala je Dragana Arsić.

Dušan Beredji iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore ocenio je da, ako se ovako nastavi, ista sudbina čeka i tekunice, glodare nalik vevericama, koji je simbol fruškogorskih pašnjaka.

"Revitalizaciju pašnjaka kao meru očuvanja tekunice do pre nekih šest-sedam godina uglavnom su sprovodili studenti biologije, a Nacionalni park Fruška gora je pomagao mehanizacijom i delom ljudstvom. Nakon toga, koliko smo upućeni jer nemamo povratne informacije, nije se ništa radilo, što stanje na terenu može i da potvrdi. Pašnjaci se pale, preoravaju, zarastaju u žbunje", kazao je Beredji.

Ocenio je da Javno preduzeće Nacionalni park Fruška gora "uopšte ne deluje da ima snage, volje i znanja" da rešava nagomilane probleme vezane za biodiverzitet te vojvodjanske planine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Čudo prirode: Ptica kojoj ne treba mužjak da bi se razmnožavala
Kondor, ptica

Patogeneza

13.11.2021. 08:05

Čudo prirode: Ptica kojoj ne treba mužjak da bi se razmnožavala

Kalifornijski kondor je najveća ptica koja živi u Severnoj Americi. Raširena krila su mu duga tri metra, a može se dići na visine do četiri i po kilometra. Naučnici su nedavno otkrili još jednu čudesnu stvar kod ovih ptica, a tiče se njihove reprodukcije...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
02.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve