Život
18.01.2021. 20:31
Dušica Anastasov

Strah od letenja star

Let u nepoznato

bizar-shutterstock_1260047353.jpg

Strah od letenja star je koliko i želja čoveka da leti. Od Ikara do danas civilizacija je džinovskim koracima stigla do

Strah od letenja star je koliko i želja čoveka da leti. Od Ikara do danas civilizacija je džinovskim koracima stigla do čoveka pod oblacima kao sastavnim delom života. Zapravo, danas je život nezamisliv bez letelica kojima se stiže s kraja na kraj sveta, ali milioni ljudi i dalje ulaze sa strahom od pomisli da čovek ipak nije ptica i da se možda neće sretno prizemljiti. Priče o misterioznim nestancima aviona su noćna mora mnogih putnika, ali i avio-kompanija.

Svaka avionska nesreća je novi povod za razmišljanje, istrage najčešće daju realne odgovore, ali o nestancima nekih letelica se ipak ništa nije saznalo.

Jedna takva misterija je poslednji put punila novinske stupce pre tri godine kada je privatni avion u kojem su bile četiri osobe, među kojima i dvoje dece, nestao u Bermudskom trouglu iznad Bahama.

Greška pilota

Bermudski trougao, područje između Majamija, Bermude i Portorika, misterija je koja je duboko ukorenjena, i za koji se veruje da je progutao nekoliko aviona i brodova.

U brojnim teorijama zavere se čak spominje da su za ove nerazjašnjene okolnosti krivi paranormalna aktivnost i vanzemaljski svet.

Povezane vesti - Ja sam idiot zbog kojeg su drugi izgledali kao idioti

Fatalni trougao decenijama označava mesto gde misteriozni nestanci ostaju bez realnih objašnjenja, u mnogim teorijama zavere se ovi nerazjašnjeni nestanci pripisuju paranormalnim aktivnostima i vanzemaljskim letelicama.

Bermudski trougao, prema enciklopediji Britanika, zahvata područje Atlantskog okeana koje nema tačno utvrđenu granicu. Smatra se da je omeđeno jugoistočnom obalom Sjedinjenih Američkih Država i ostrvima Bermuda, Kuba, Haiti, Jamajka i Portoriko. Obuhvata područje u obliku trougla, čija je površina između 1,3 i 3,9 miliona kvadratnih kilometara. To je generalno veliko područje. Ipak, sa druge strane je i relativno malo, ako se uzme u obzir da okean pokriva oko 70 odsto planete.

Enciklopedija Britanika ne navodi tačan broj brodova ili aviona koji su nestali u ovoj oblasti. Prema nekim procenama, nestalo je oko 50 brodova i 20 letelica. Postoje dva incidenta koji se smatraju velikim misterijama. Nestanak eskadrile od pet aviona bombardera sa 14 članova posade američke mornarice tokom misije 1945. godine i nestanak broda sa 306 članova posade 1918. godine. Ne postoje jasni pokazatelji da ovi nestanci imaju ikakve veze sa natprirodnim silama, ali se i dalje vode kao neobjašnjivi. Jedan od najvećih misterioznih nestanaka dogodio se 1945. godine kada je pet američkih bombardera letelo iz Fort Loderdejla, na Floridi, ka ostrvu Bimini. U toku leta je 14 članova posade prijavilo da im više ne rade kompasi. Poručnik Čarls Tejlor je poručio preko radija: „Ulazimo u bele vode, ništa ne deluje dobro. Ne znamo gde smo, voda je zelena, nije bela“. Kasnije se ispostavilo da su tri spasilačka aviona takođe nestala.

[caption id="attachment_316327" align="aligncenter" width="675"]Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock[/caption]

Međutim, mnogo godina nakon ovog nestanka, naučnik Šejn Saterli sa Univerziteta Grifit u Australiji smatrao je da je došao do određenih odgovora.

Kaže da se moraju detaljno proučiti izveštaji o svim nestancima brodova koji se vezuju za to područje.

„Istraga je utvrdila da je napolju postalo mračno i da se vreme promenilo, a Tejlor je naveo avione na pogrešnu lokaciju. On je i ranije znao da se izgubi tokom letenja. Dvaput su ga spasavali sa Pacifika“, navodi Saterli i naglašava da je američka mornarica imala sigurno veoma dobru predstavu o tome šta se dogodilo.

„Svi događaji oko incidenta su ostali nerazjašnjeni i jedino je objavljeno nagađanje da se ne zna uzrok nestanka, zato što Tejlorova majka nije htela da se na njega svali sva krivica. Kako nisu želeli da ga okrive za nesreću, mornarica se složila“, rekao je naučnik. Mnogi su bili skloni da prihvate i objašnjenje da je većina tadašnjih pilota koja je nestala u Bermudskom trouglu bila na obuci, pa se veruje da jednostavno nisu bili dovoljno kadri da se izbore sa nezgodnim vremenskim prilikama ili noćnim letovima.

„Letelice kojima su upravljali potonule bi za svega 45 sekundi“, navodi Saterli koji je često isticao da broj nestalih brodova i letelica u Bermudskom trouglu nije uopšte značajno veći nego u drugim delovima sveta.

Povezane vesti - Zlokobne igračke

Međutim, u istoriji avijacije Bermudski trougao nije početak i kraj priče o misterioznim nestancima letelica. Istina, neke su nakon opsežnih istraga dobile logične odgovore, ali o nekima se nikad nije ništa saznalo.

Jedan od takvih fatalnih letova je i putanja „boinga 747“ avio-kompanije „Trans World“, koji je eksplodirao u julu 1996. godine. Svih 230 putnika, uključujući posadu, poginuli su u Atlantskom okeanu u blizini Njujorka nakon što je avion eksplodirao.

Mnoge spekulacije su se javile povodom ove nesreće, među kojima je glavna bila da je ovo bio teroristički akt, ali je ovo FBI demantovao nakon šesnaestomesečne istrage otkrivši da iza ove nesreće ne stoji nikakav kriminalni akt. Drugi tvrde da je avion oborila američka avijacije raketnim projektilom, ali da se američka vlada potrudila to da zataška.

Tri godine kasnije objavljena je konačna procena koja kaže da je za eksploziju kriv kratak spoj.

[caption id="attachment_316329" align="aligncenter" width="678"]Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock[/caption]

Čudom preživeli

Pionirka avijacije, čuvena Amelija Erhart nestala je iznad Pacifika 1937. godine prilikom pokušaja da preleti ceo svet. Neki i danas tvrde da je bila špijun i da je njen avion oborila japanska vojska, ali nije bio mali broj onih koji su bili uvereni da je inscenirala sopstvenu smrt. Naravno, nisu izostale ni sumnje da su je vanzemaljci kidnapovali, objavio je svojevremeno britanski „Telegraf“.

Avion urugvajske avijacije nestao je 13. oktobra 1972. godine iznad Anda sa 40 putnika i nekoliko pripadnika posade. Tačno nakon 72 dana potrage i pretpostavke da su svi poginuli, 16 preživelih osoba je pronađeno.

Brojne teorije zavere kako su se preživeli 72 dana na snegom i ledom pokrivenim Andima hranili ljudskim mesom onih koji su poginuli poslužile su i za ekranizaciju filma „Preživeli“ iz 1993. godine.

Povezane vesti - Morbidne slike voljenih

U ranim jutarnjim časovima 1. juna 2009. sa radara je nestao „erbas A330-200“ negde na sredini okeana dok je leteo na relaciji Rio de Žaneiro - Pariz. Iz „Er Fransa“ usled šoka i zbunjenosti šest dana nisu priznali i prihvatili ovaj nestanak, a avion nije nađen ni posle nekoliko dana potrage. Čak i nakon otkrivanja i pronalaska olupine aviona niko i dalje nije mogao da poveruje šta se desilo.

Ljude je najviše zbunio podataka da avion jeste prošao kroz nevreme, ali nije detektovan nikakav alarmirajući signal, kao i činjenica da je avion bio takve konstrukcije i materijala koji se nikada do tada nije srušio.

Crna kutija pronađena je tek dve godine nakon nesreće na dnu okeana, a finalni izveštaj objavljen 2012. godine kaže da je do pada došlo usled začepljenja „pitot cevi“ zbog leda koji je poremetio sistem autopilota, ali je svakako i ljudska ruka pogrešila i zato se kasnije pojavila vest da je pilot spavao samo jedan sat noć pred let pošto ju je proveo u društvu svoje devojke.

„Zvezdana prašina“, avion britanske južnoameričke avio-kompanije, nestao je u avgustu 1947. na relaciji Buenos Ajres - Santjago u Čileu. Let se obavljao preko Mendoze i potraga nije dala nikakve rezultate, zbog čega je nakon nekoliko godina zaživela teorija zavere da je avion otela nepoznata letelica.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve