LJUBAV JE UMEĆE, NE OSEĆAJ: Kako je Erih From shvatao emocije

LJUBAV JE UMEĆE, NE OSEĆAJ: Kako je Erih From shvatao emocije

Shutterstock


Ljubav treba praktikovati. Ona je kao zanat koji svakim danom čovek mora usavršavati. Ona nije cilj sam po sebi, već najvažniji životni zadatak. Nije ni zaljubljenost, ni seksualna želja. Ljubav je mnogo više od toga, i ona se mora misliti i živeti.

Ovako je ljubav definisao čuveni nemački socijalni psiholog i filozof Erih From (1900 – 1980), koji je svoj pravac nalazio između dva deterministička pogleda na svet Sigmunda Frojda i Karla Marksa.

umece_ljubavi_vv

“Skoro da nema važnijeg zadatka odnosno cilja u čovekovom životu, koji je u toj meri bitan i započinje s takvim entuzijazmom, a tako često se završava porazom, kao što je ljubav”, kaže From, u jednom od svojih najpoznatijih dela “Umeće ljubavi”, koje je prvi put objavljeno 1956. godine.

From kritikuje zapadnjačko poimanje emocija, kao nečega što se posmatra sa strane, i pokušava da zameni takvo stanovište aktivističkim pristupom. On navodi da je ljubav vrsta umetnosti, poput slikarstva, muzike, zanata, poput medicine ili inženjeringa.

Povezane vestiŽivot čuvene legende, Enca Ferarija

Prema njegovom shvatanju potrebno je udružiti teorijsko i praktično znanje i doći do višeg, trećeg stepena znanja, koji on naziva intuicija.

“Ova knjiga će da razočara svakoga ko od nje očekuje gotova upustva o umeću ljubavi. Naprotiv, ona želi da pokaže kako ljubav nije osećaj kojem svako može lako da se prepusti, bez obzira na stepen zrelosti koju je dosegao. Ona želi da uveri čitaoca kako su sva njegova nastojanja oko ljubavi osuđena na propast ukoliko najaktivnije ne pokuša da razvije svoju celokupnu ličnost, ne bi li tako postigao produktivnu orjentaciju; da se zadovoljstvo u individualnoj ljubavi ne postiže bez sposobnosti da se voli svoj bližnji, bez istinske poniznosti, hrabrosti i poverenja”, piše From na početku svog eseja i dodaje da je ljubav aktivnost, pasivni afekat:

“Ona je istrajavanje, a ne zaljubljivanje. Na najopštiji način aktivni karakter ljubavi može se opisati tvrdnjom da je ljubav prvenstveno davanje, a ne primanje”.

From pravi razliku između četiri vrste ljubavi:

Infantilna ljubav, koja sledi princip: Volim te jer me voliš.
Zrela ljubav, koja sledi princip: Voljen sam jer te volim.
Nezrela ljubav kaže: Volim te, jer mi trebaš.
Zrela ljubav kaže: Trebaš mi, jer te volim.

Povezane vestiŠta je Srbima Tesla

Zanimljivo je da ovaj psiholog smatra da seksualni akt bez ljubavi nikad ne premošćuje provaliju između dva ljudska bića, osim na trenutak.

Ljubav je, konačno, ono za čim čeznemo. Ljubav nas definiše, ona je rešenje problema ljudskog postojanja.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar