Život
06.01.2020. 20:06
N. G./Elitedaily

LJUBAV KOJA TO NIJE: Kako prekinuti zavisnost od partnera

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Razlika između odnosa zavisnog i zdravog je ista kao razlika između kompromisa i odricanja od sebe. U zdravoj vezi ste u stanju da pronađete rešenje za razlike sa partnerom. I to bez da se jedna osoba neprestano odriče svojih potreba ili želja. Ako pokušavate da otkrijete kako da prestanete da budete zavisni, onda je to prvi korak za uspeh vaše buduće veze. Prekid ciklusa zavisnosti u osnovi znači naučiti kako da cenite sebe i tretirate sebe nežno, i to toliko da znate da ne morate ništa da žrtvujete kao podsticaj da bi ljubav opstala. Evo nekoliko praktičnih načina kako da budete sigurni da, napredujući, ne ugrožavate svoje nade i želje zbog nekoga ko nije vredan vaše pažnje i vremena:

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

1. Prestanite da razmišljate da je odnos ključan za vašu sreću

Kada ste u korektnoj vezi, možda će vam biti teško da se odvojite od partnera radi ostvarenja svojih ciljeva. Vaš jedini cilj zapravo može biti samo održavanje veze, čak i ako je to sa nekim ko nije u stanju da vas usreći. Budući da mislite da je biti sa nekim jedino što vam može doneti zadovoljstvo, svu svoju ljubav i resurse ulivate u partnerstvo koje je neuravnoteženo i zapravo nije dobro za vas. Oslanjanje na vezu kao glavni izvor vaše sigurnosti i samopoštovanja vrši preveliki pritisak na vašeg partnera. To bi vas moglo čak i dovesti do toga da sebe doživljavate kao potrebu. Veza je samo jedan mali deo mnogih stvari koje vam mogu doneti osećaj radosti i zadovoljstva.

Pročitajte još: Postoje tri vrste arogancije

Počnite da posmatrate svoje prijatelje, svoje strasti i svoje ambicije jednako vredne svog vremena kao i druženje ili upoznavanje s nekim. A kad sretnete nekoga, pažljivo ih procenite. Da li je to neko s kim stvarno želite biti? Ili ih koristite za popunjavanje emocionalne praznine? Budite iskreni i naćićete odgovor.

2. Prestanite da odbijate da provodite vreme nasamo

Pronalaženje toga ko ste kao individualna osoba, neophodno je da biste zaista mogli da prekinete krug zavisnosti u odnosu. Koje su vaše potrebe i koja su vaša očekivanja? Zašto na prvom mestu želite da budete u vezi? U početku možete biti vrlo usamljeni. Ali vremenom shvatate da vam ne treba niko drugi kako biste ispunili prazninu. Ako poželite nekoga da vidite, možete napraviti planove s prijateljima. Uz malo prakse, možete naučiti kako da se zapravo družite sa sobom i zabavite.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

3. Prestanite da stavljate sve ostalo na čekanje kada sretnete nekog novog

Da li vam je poznata situacija da sve stavljate na pauzu čim pronađete novu ljubav. Takva ponašanja su recept za građenje zavisnosti. Otkazivanje dogovorenih planova s prijateljima, samo će vas još više udaljiti od vaših najvažnijih odnosa. Kada počnete da se odričete stvari koje su vam važne od početka, uskoro ćete odustati od sebe na druge načine. Kada znate svoju vrednost i vrednost života koji imate izvan veze, tada nećete biti voljni da u vaš život uđe neko ko ne ceni to kakvi ste.

4. Prestanite zaboravljati da se negujete prvo sa sobom

Možda iskreno verujete da imate sreće što imate partnera koji ostaje s vama ili je spreman da bude sa vama na prvom mestu. Da čujete da neko to govori o vašem prijatelju, pomislili biste da je to smešno. S nekim ste jer želite da budete s njima, a ne zato što vam se sviđa što taj neko želi da bude s vama. Kada počnete da cenite sebe i doprinose koje dajete u svojim vezama, onda nećete prihvatiti kada neko ne postupa prema vama sa poštovanjem koje zaslužujete. Bićete u stanju da isečete problematične ljude iz svog života pre nego što se ukorene u njega, i moći ćete da prepoznate ko vas čini srećnim, a ko anksioznim. Prepoznavanje sopstvene vrednosti znači i da ste u stanju da sebi obezbedite brigu, nežnost i ljubav, i budete strpljivi prema sebi i svojim osećajima. Vi već imate sebe.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve