Život
20.05.2024. 04:00
R.E/webmd

Problemi u vezi i braku

Šta je to LJUBAVNO BOMBARDOVANJE i kako da preživite

ljubav, knjiga
Izvor: Shutterstock

Vaša veza je na početku bila kao bajka - partner vas je obasipao poklonima, komplimentima, privrženošću i obećanjima o zajedničkoj budućnosti. Onda se odjednom sve promenilo. Vaš partner u situacijama u kojima je bio brižan i pažljiv, sada je distanciran, hladan, pa čak i zao. A vi se pitate – zašto?

Ljubavno bombardovanje je metod emocionalne manipulacije koja često ukazuje na početak nezdrave, toksične ili nasilne veze. Neko tko se koristi ovom taktikom obično to čini kako bi brzo pridobio naklonost potencijalnog partnera, a zatim ga brže i lakše kontrolisao.

Oni koji vole da "bombarduju“ potencijalne partnere često pokazuju narcisoidne osobine kao što su:

 • Zaokupljenost vlastitim željama i potrebama.
 • Osećaj oholosti i nadmoći.
 • Pokazivanje netrpljivost prema ljudima i situacijama koje smatraju nevažnima.
 • Teranje drugih da sumnjaju u sebe.

Ljubavno bombardovanje čini da se na početku veze osećate sjajno, pre svega u vezi sa budućnosti s partnerom koji, zapravo, koristi ovu fazu kako bi pronašao načine za kontrolu nad vezom, a na kraju i nad vama.

Koji su znakovi ljubavnog bombardovanja?

Često i nažalost, ti znakovi su uočljiviji drugima nego vama. To je zato što se u ovoj fazi osećate posebnim, shvaćenim i voljenim. U međuvremenu, vaši prijatelji i porodica možda brinu da se vaša nova ljubav odvija prebrzo ili da se vaš partner ponaša opsesivno.

Primeri ljubavnog bombardovanja mogu izgledati ovako:

 • Vaš partner je toliko dobar pema vama da se osećate kao u bajci.
 • Zaljubili ste se na prvi pogled.  
 • Partner se slaže sa vama u svim vašim pogledima, stavovima i mišljenjima.
 • Vaš partner želi ostati u stalnoj komunikaciji s vama.
 • Vaš partner može postati iracionalno ljubomoran kada želite provoditi vreme s drugima, čaki i sa porodicom.  
 • Vaš bi partner mogao učiniti neke velike gestove ili vam prerano kupiti neprikladno skupe poklone.

Skriveniji znak ljubavnog bombardovanje je ono što sledi: devalvacija. Kad se vaš ljubavni "bombaš“ opusti u vezi sa vama, kada oseti da je na sigurnom terenu, može mu postati dosadno, a to dalje vodi ka njegovoj ili njenoj neraspoloženosti. Možda će početi da vas vređa, omalovažava ili čak fizički zlostavlja. Ako se to dogodi, možete pokušati da odete iz te veze, ali će vaš partner u tom trenutku opet aktivirati svoj šarm, ponovno započeti fazu ljubavnog bombardovanja kako bi vas ponovno osvojio.

Da li je ljubavno bombardovanje vrsta zlostavljanja?

Emocionalno zlostavljanje nas čini poniženim, uvređenim, uplašenim i nesigurnim u svoju percepciju događaja. Ako vaš partner čini da se tako osećate, to je zlostavljanje.

Granica između iskreno izražavanja ljubavi i ljubavnog bombardovanja nije uvek jasna. Evo nekoliko primera koji mogu ukazati na problem:

 • Partner insistira na vašem vremenu, naklonosti i odanosti pre uspostavljanja čvrste veze.
 • Izjavljuju da ste njegova ili njena srodna duša i odbija da vam dopusti da provodite vreme s drugim ljudima - ili se ponaša ljubomorno kada to radite.
 • Kaže da vas poznaju bolje nego što vi poznajete sebe.

Ako ste uhvaćeni u vezi koja pokazuje takve cikluse zlostavljanja, možda će vam biti izuzetno teško da izađete iz nje. Možda vidite pravo lice svog partnera nakon što se faza ljubavnog bombardovanja završi, ali baš kad se pakujete za odlazak, partner počne da se izvinjava, da vam laska, da vam govori kako ste savršena osoba baš za nju ili njega. Ukratko, započinjue ciklus iznova.

Sve veze imaju svoje uspone i padove, a mnogi zdravi parovi čak se svađaju nekoliko puta dnevno. Međutim, emocionalna manipulacija je bitno drugačija. Zdravi odnosi izgrađeni su na poverenju, poštovanju i ljubavi. Ljubavno bombardovanje - i ciklus koji ga obično prati - nije ljubav.

Koje su strategije za rešavanje ljubavnog bombardovanja?

Kada primetite zanke manipulativnog ili zlostavljačkog ponašanja kod vašeg partnera, imate nekoliko izbora:

Ostati u vezi. Ostati s nekim ko se više oslanja na manipulaciju nego na iskrenu komunikaciju teška je opcija. Ako odlučite da ne učiniti ništa, krug ljubavnog bombardovanja, obezvređivanja vas i pokušaja da vas ponovno pridobiju ako pretite da ćete otići, verojatno će se nastaviti.

Napustite vezu. Samo vi možete odlučiti je li u vašem interesu napustiti vezu. Razgovarajte s bliskim prijateljem, članom porodice kojem verujete ili savetnikom koji ima iskustva s ljubavnim bombardovanjem u vezama. Stručnjaci ne preporučuju posećivanje savetovališta za veze s partnerom ako je emocionalno zlostavljan.

Dajte svom partneru granicu. Moguće je da vaš partner koristi otrovne komunikacijske taktike jer je rastao u okruženju u kojem je ljubavno bombardovanje ili nedostatak zdravih granica bilo uobičajeno. Ali, nemojte dopustiti da vaš partner koristi teško detinjstvo kao izgovor za toksično ponašanje. Zahtevajte da prestane s takvim ponašanjem i potaknite partnera da potraži pomoć ako je potrebno.

Jasno iskažite šta osećate i koristite rečenice koje počinju s "ja" kako biste smanjili verovatnost da će se razgovor pretvoriti u svađu. Dajte svom partneru do znanja da jednostavno nećete tolerisati ciklus ljubavnog bombardovanja i budite spremni da napustite razgovor, sobu ili vezu ako prekrši granicu koju ste postavili.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Četiri horoskopska znaka kojima oktobar donosi sreću u ljubavi
jesen, sunce, drvo, lišće

Zvezde kažu...

01.10.2023. 02:30

Četiri horoskopska znaka kojima oktobar donosi sreću u ljubavi

Posle veoma intenzivne retrogradne sezone, napokon nam dolaze dani mira, a nekima će se naročito posrećiti i ljubavi tokom oktobra. Pogledajte da li ste među njima...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
12.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve