Život
08.01.2023. 04:00
R.E.

Zanimljivosti o gradu

Los Anđeles - više od filma

Los Anđeles 7.1.2023.
Izvor: KLM Royal Dutch Airlines

Los Anđeles je nesputani šampion zapadne obale SAD kada se govori o kulturi, zabavi, privredi pa, na kraju krajeva, i turizmu. Najveći grad Kalifornije, poznat po industriji zabave, kilometrima plaža, suncu i glamuru privlači milione turista godišnje.

Kao što i o samom gradu postoje oprečna mišljenja (od izvikane prodavnice snova do najboljeg mesta za život), tako i njegova najpoznatija atrakcija izaziva polemike. Dok gomila posetilaca Los Anđelesa hrli da se slika s čuvenim znakom Hollywood u pozadini, drugi ga nazivaju najprecenjenijom turističkom atrakcijom na svetu.

Da bi se stiglo do znaka potrebno je dugo probijanje kroz saobraćaj milionskog grada, a zatim bar polučasovna šetnja kroz ne naročito zanimljiv krajolik ne bi li se dobila iole pristojnija slika. Bio precenjen ili ne, ovaj znak je svakako jedan od najpoznatijih na svetu, a nastao je ni manje ni više kao reklama za prodaju nekretnina u okolini.

Nekoliko puta je ovaj znak bio na korak od rušenja zbog očajnog stanja u kom se nalazio, a poslednji put ga je spasao ni manje ni više nego osnivač časopisa "Plejboj“, Hju Hefner, koji je 1978. organizovao prikupljanje sredstava za njegovu obnovu. Mnogi lokalci umesto posete znaku, preporučuju posetu zabavnom parku "Universal Studios-a", koji je u celini posvećen filmskoj industriji, Pozorištu Kodak (u kom se dodeljuju Oskari) ili nekom od brojnih muzeja posvećenim filmu.

Los Anđeles su osnovali španski kolonisti i nazvali ga El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles, ili Grad naše Gospe kraljice anđela, ali su do danas samo anđeli ostali u imenu. I danas gotovo 40 odsto stanovnika Los Anđelesa govori španski kao prvi jezik, a pored engleskog i španskog, na ulici se često mogu čuti i korejski, kineski, jermenski, filipinski...

Stanovnici ovog grada pričaju čak 224 različita jezika što Los Anđeles čini jednim od lingvistički najraznovrsnijih gradova. Ukoliko ne pričate isključivo eskimski, baskijski ili vranjski, verovatno ćete se lako snaći u Los Anđelesu. Jedna od najpoznatijih četvrti u gradu je kineska (Chinatown) i svakako je vredi posetiti hteli da vežbate kineski ili ne.

Saobraćaj u Los Anđelesu je posebna priča, a veličina grada vam ne omogućava da ga izbegnete, ukoliko želite igde da stignete. Izbor koji imate je preskupi taksi (koji pride treba unapred da zakažete), iznajmljivanje automobila i upuštanje u izuzetno haotičan saobraćaj ili vožnja javnim prevozom, koji je od strane turista i lokalaca najčešće opisan kao nepouzdan, neudoban, nefunkcionalan, jednom rečju užasan. Sasvim jasno, ovo poslednje je nešto na šta nam neće biti potrebno puno navikavanja.

Ako već treba negde da se zaglavite, neka to bude u tunelima čuvene "Poslednje knjižare“, prodavnice knjiga poznate po neverovatnim skulpturama napravljenim od knjiga. Reklo bi se idealan način da se Instagram generacija upozna s književnom produkcijom. Pored tunela u knjižari, možete se izgubiti i u tunelima ispod grada, kojima je nekad prolazio metro. Danas vozovi više ne saobraćaju njima, ali su tuneli postali izvor neverovatnih priča o mafijašima koji su tokom prohibicije tuda nosili alkohol do skrivenih pabova ili o policajcima koji ih koriste za nečasne radnje… Svaki vodič zna bar jednu od ovih priča i rado će vam je ispričati.

Kada posetiti Los Anđeles? U suštini kad god vam odgovara, jer grad ima izvrsnu klimu, leta nisu previse vruća, a zime previše hladne. Jedina sezona koju treba izbeći je sezona šumskih požara, koji se najčešće dešavaju krajem leta ili početkom jeseni.

A kako stići do Los Anđelesa? Nikako tako što ćete avio-karte kupovati u poslednjem trenutku, jer vas onda njihova cena može baš neprijatno iznenaditi. Ako hoćete da prođete jeftinije, avio-karte kupujte mesecima unapred ili kada su na promociji. Dobra vest je da je holandska avio-kompanija KLM pokrenula novogodišnju Real Deal Days promotivnu kapmanju u kojoj su cene avio-karata za Los Anđeles znatno snižene. Promocija traje do 25. januara, a karte se mogu iskoristiti do 30. juna 2023. godine. Za više informacija, posetite LINK

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Iskočio iz aviona dok je rolao po pisti
avion

Los Anđeles

26.06.2021. 08:31

Iskočio iz aviona dok je rolao po pisti

Nesvakidašnja scena na aerodromu u Los Anđelesu - jedan putnik je iskočio iz aviona u pokretu!
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
32°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve