Život
04.08.2021. 21:05
R.E.

Novo istraživanje

Maču Pikču stariji od dosadašnjih procena?

Maču Pikču
Izvor: Shutterstock

Naučno otkriće o Maču Pikčuu bacilo je sumnju na pouzdanost tumačenja kolonijalnih zapisa savremenih zapadnih istoričara, koji su radili na pretpostavci da je čuveno arheološko nalazište u Peruu izgrađeno nešto posle 1438. godine.

Kako se navodi, više od 75 godina su mnogi istoričari i naučnici radili na ovoj pretpostavci, međutim poboljšane tehnike datiranja radioaktivnih ugljenika, sprovedene na posmrtnim ostacima, sada su otkrile kako bi ovaj lokalitet mogao biti barem dve decenije stariji, prenosi Gardijan.

"Rezultati istraživanja sugerišu da rasprava o razvoju carstva Inka koja je prvenstveno zasnovana na kolonijalnim zapisima zahteva reviziju“, rekao je vodeći autor istraživanja, profesor Ričard Burger  Univerziteta Jejl.

Maču Pikču je istorijsko mesto, jedno od najpoznatijih u svetu, ali njegova prošlost i ljudi koji su ga koristili ostaju među misterioznijim za zapadne istoricare.

Drevna citadela obično bi privlačila više od milion posetilaca svake godine, međutim razumevanje njene detaljne istorije otežale su velike kulturne razlike, poput nedostatka savremenih istorijskih zapisa ispisanih na način koji bi bio prepoznatljiv za Evropljane.

Kako bi se to rešilo, Burger je predvodio tim američkih istraživača kako bi sproveo datiranje ljudskih ostataka iz Maču Pikčua.

Datum do koga su istraživači došli približno bi se podudarao sa početkom španskog osvajanja carstva Inka.

"Ovo je prva studija zasnovana na naučnim dokazima koja daje procenu o osnivanju Maču Pikčua i trajanju njegove okupacije", rekao je Burger i dodao da raniji takvi pokušaji nisu dali dovoljno pouzdane rezultate.

Među akademicima postoji određena debata o relativnim vrednostima istorijskih i arheoloških zapisa u razvoju istorijskih narativa.

"Hronologija Inka predmet je rasprave među arheolozima i istoričarima", rekla je Gabrijela Ramos sa Univerziteta u Kembridžu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
26.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve