Život
14.07.2019. 19:46
R.E./Foto:Shutterstock

Da li ste upoznali novopečene "Beograđane" ?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Beogradski zoo vrt nedavno je obeležio 83. rođendan. Još davne 1936. osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, gospodin Vlada Ilić. Od tog dana pa sve do današnjeg dana beogradski zoo vrt predstavlja jedno od omiljenih mesta mnogih mališana, ali i onih starijih koji su ljubitelji životinja.

Ovaj beogradski starosedelac je posebno popularan u vreme leta, kada se mnogi odlučuju da posle šetnje Kalemegdanom, dan provedu među divljim životinjama. Lavovi, tigrovi, zmije, paagaji... krokodil Muja nedavno su dobili nove komšije - sive foke.

Novim stanovnicima "Vrta dobre nade" koji su stigli su iz Litvanije, tačnije Rige, nije trebalo mnogo vremena da postanu miljenici najmlađe publike, koja uživa da ih posmatra kako se brčkaju u svom bazenu. Koliko su okretne u vodi, toliko su, naprotiv, nespretne na zemlji. Zadnja peraja ne mogu da podnesu težinu tela, pa se životinje podupiru prednjim perajima, što ih čine još zabavnijim.

"Već uživaju u bazenu i navikavaju se na vrelo beogradsko sunce", poručuju iz Beo zoo vrta.

https://www.youtube.com/watch?v=zWfoUuXMMAE

"Njihove krupne oči sa izbočenom rožnjačom omogućavaju im da dobro vide i u mutnoj vodi. Čulo sluha i mirisa su im izuzetno razvijeni. Čak i slepe foke nemaju nikakvih poteškoća u lovu. Sive foke nemaju ušnu školjku, ali im je zato unutrašnje uho vrlo dobro razvijeno i pomaže im u lovu na ribu. Kada zarone, uho se zatvara da bi sprečilo ulazak vode" objašnjavaju Prijatelji Beo zoo vrta.

Sive foke mogu da izdrže neprekidno pod vodom i do 20 minuta, oglašavaju se dubokom rikom i žive više od 40 godina.

Ono što je posebno zanimljivo u vezi sivih foka jeste to što je pokazala nedavna studija istraživača s Univerziteta u Sent Endrjusu. Naime, dokazano je da su sive foke u stanju da imitiraju delove popularnih melodija. Upravo ta studija je naučnicima pružila bolje razumevanje evolucije vokalnog učenja i razvoja ljudskog jezika.

Istraživanje je nagovestilo da bi sive foke mogle da budu novi model za proučavanje poremećaja govora pošto koriste vokalni trakt na isti način kao ljudi.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
17.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve