MAMA NOVOG DOBA: Legenda kaže da postoje bebe koje zaspu čim ih spuste u krevetac

MAMA NOVOG DOBA: Legenda kaže da postoje bebe koje zaspu čim ih spuste u krevetac

foto: Shutterstock


Prva noć sa bebom – zvuči traumatično zar ne? Kada smo doneli našu bebu u stan dočekali su nas naši roditelji koji su nakon pola sata otišli i konačno smo ostali sami. Šta sad? Jel da je budimo, da je ne budimo? Koliko treba da spava? Jel dovoljno spavala?

Spletom čudnih okolnosti mene u porodilištu nisu prijavili u DZ pa nam se patronažna sestra nikada nije ni javila (savet plus za sve buduće mame – za svaki slučaj privatno organizujte neku patronažnu sestru koja će vas posetiti jer nikad se ne zna). To koliko je taj nedolazak uticao na moje dojenje nekom drugom prilikom.

I tako mi dočekasmo patronažnu sestru koja nas je savetovala da prvih 15 dana budimo bebu na svaka tri sata kako bi sisala. I bi tako. Probudiš je, ona jede i onda narednih 45 minuta je uspavljujemo. Ako računamo da ona sisa oko 40
minuta i 45 minuta je uspavljujemo dođemo do računice da imamo još sat vremena do sledećeg buđenja. Ovaj tempo nije trajao samo 15 dana, nego puna četiri meseca.

foto: Shuttestock

foto: Shuttestock

Pročitajte još – MAMA NOVOG DOBA: Da li tvoj život prestaje kada postaneš majka?

Koristili smo razne tehnike, od nošenja, nunanja, trčanja kroz kuću, propadanja, čučnjeva, ljuljuškanja u sedećem i ležećem položaju do ostavljanja u krevecu na dva minuta, jer taj ton gospođe bebe budi ceo soliter. Nisu to čak bili ni grčevi, kojih je bilo, niti je bila glad – to je jednostavno bila njena želja da bude deo mene i dalje.

Nakon nekoliko dana aktivnog traganja za rešenjem kako uspavati bebu od 15 dana prihvatili smo savet iskusnih roditelja i upustili se u avanturu u kojoj su nam glavni saveznici bili (i danas su) aspirator, pčelinji vosak i pevanje.

Mame, konačno možete da pevate do mile volje jer sada postoji biće koje zaista voli da vas sluša. Ako je i vaša beba hiper senzitivna kao što je moja, onda će vam uspavljivanje sa ovim svetim trojstvom trajati između pola sata i sat. Ako ste iscrpljenje, neraspoložene i umorne prepustite uspavljivanje vašem partneru, jer bebe osećaju svaku našu emociju i u tom stanju je nikada nećete uspavati – verujte mi na reč probala sam bar sto puta.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Prva četiri meseca krevetac smo koristili kao čiviluk jer za našu bebu stavljanje u krevetac je identično osećaju polivanja vrelim uljem. Isti slučaj je bio i sa kolicima, ali tu Pandorinu kutiju nećemo otvarati. Kada “maleni anđeo” konačno utone u san, jedan od vas leži u krevetu a drugi pažljivo spušta bebu, kao da spušta nuklearno jezgro, u oblak gde će narednih sat vremena beba bezbrižno spavati.

Nakon akcije uspavljivanja presvucite se, jer ćete biti potpuno mokri i uživajte u vašem pogledu, jer su bebe najlepše dok spavaju…

Autor teksta: Milica Ilčić (@_samo_milica), mama jedanaestomesečne bebe i osnivač Bejbi festa

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar