MAMA NOVOG DOBA: Njegovo veličanstvo – THE KUPUS

MAMA NOVOG DOBA: Njegovo veličanstvo – THE KUPUS

foto: Shutterstock


Oduvek mi je asocijacija na reč kupus bio kuvani sladak kupus koji sam kao mala jela pod pretnjom. Kako bih izbegla to jelo, za koje se posle ispostavilo i da ga kuvarica (čitaj moja mama) ne voli, primenjivala sam razne tehnike ali jedna od najboljih bila je da se izgladnjujem ceo dan u školi. Glad čini svoje. Danas kada neko spomene kupus prva asocijacija su svete obloge od kupusa koje sam sa pažnjom pripremala i slagala u zamrzivač. Neko će reći pa dobro i moja baba stavlja list kupusa na koleno, kakve veze to ima sa majčinstvom. Ima i to velike.

Kada sam se vratila iz porodilišta, sa mojim malim andjelom (www.ironija.rs), počela je moja borba sa dojenjem. Znate kako se u filmovima i TV reklamama čin dojenja čini tako lakim, nežnim i jednostavnim. Možda se nekim mamama i posreći da taj čin tako izgleda i na javi, ali to nije bio slučaj kod mene. Onaj osećaj kada udarite malim prstom o ivicu stola, e taj osećaj sam imala svaki put kada sam dojila moje dete – beba jede na svaka tri sata. Da li zbog umora, stresa, nespavanja ili neke više sile imala sam privilegiju da za šest meseci koliko sam dojila svoje dete imam tri puta mastitis. E sada dolazi na red priča o kupusu koji mi je pomogao da istrajem u svojoj želji da bebi pružim samo najbolje.

foto: Shutterstock

foto: Shutterstock

Pročitajte još – MAMA NOVOG DOBA: Da li tvoj život prestaje kada postaneš majka?

Drage buduće mame, pored svih stvari koje stavljate na vašu check listu pripremite i obloge za vaše grudi jer nikad se ne zna možda će i vama zatrebati. Sistem funkcioniše ovako, jednu tetra pelenu isečete po dužini kako biste dobili dve obloge koje ćete pokvasiti hladnom vodom, saviti kao vrpcu, ubaciti u kesu za zavrzivač i ostaviti u zamrzivaču. Kada birate glavicu kupusa, izaberite onu veću jer jedan list treba da vam prekrije celu dojku.

Pročitajte još – MAMA NOVOG DOBA: Kako se pripremiti za majčinstvo

Uzmite list kupusa koji ćete oprati i potom oklagijom izravnate list kupusa kako bi omekšao i pustio sokove. Najbolje je da iskoristite ceo kupus i naređate listove u frižider da vam se nađe, a možete i posle svakog dojenja da ponovite postupak. Obloge koristite nakon dojenja, prvo stavite tetra pelenu koja se zaledila u zamrzivaču i sačekate da se led potpuno otopi. Hladno je baš, verujte mi. Nakon toga na dojke postavite listove kupusa tako da vam bradavica bude slobodna i zamotate se providnom folijom. Obloge od kupusa držite dok se listovi ne raspadnu ili dokle god se osećate prijatno. Proces ponoviti posle svakog dojenja.

Nema na čemu.

Autor teksta: Milica Ilčić (@_samo_milica), mama jedanaestomesečne bebe i osnivač Bejbi festa

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar