Život
03.12.2023. 23:00
R.E./021

"ISS"

Koliko će koštati "penzionisanje" Međunarodne svemirske stanice

svemir
Izvor: Shutterstock

Povlačenje Međunarodne svemirske stanice (ISS) iz službe mogao bi biti najveći projekat u istoriji čovečanstva, piše Interesting Engineering.

ISS je bio u fazi projektovanja između 1984. i 1993. godine, nakon čega je usledila proizvodnja njegovih segmenata širom SAD-a, Kanade, Japana i Evrope krajem osamdesetih. 

Ipak, očekuje se da će svemirska stanica uskoro biti "penzionisana", a to neće biti nimalo jeftino.

U januaru prošle godine je američka svemirska agencija NASA najavila planove za prestanak korišćenja ISS-a i iznela plan tranzicije. Administracija presednika Džozefa Bajdena se posvetila produženju trajanja operacija ISS-a do 2030. godine, ali troškovi će iznositi oko milijardu dolara, posebno zbog cilja izbegavanja zavisnosti od raketa i letelica.

Produženje veka ISS-a za cilj ima iskorišćavanje naučnih, edukativnih i tehnoloških benefita stanice, dok se istovremeno olakšava razvoj komercijalnih destinacija i tržišta za uspešnu svemirsku ekonomiju.

Međutim, za okončanje operacija ISS-a ima mnogo razloga, a među njima su starost stanice od gotovo tri decenije i izazovi povezani sa zastarelom infrastrukturom.

Potrošenost delova u teškim uslovima svemira stvara poteškoće u održavanju i održivosti, ali su i finansijska razmatranja takođe odigrala ulogu. Održavanje ISS-a nosi značajne operativne troškove koji se povećavaju dok stanica stari, zbog čega ona postaje finansijsko opterećenje.

NASA očekuje da će izdvojiti milijardu dolara kako bi se izbeglo oslanjanje na ruska svemirska vozila.

"Kraj ISS-a se očekuje početkom sledeće decenije, ali već se pokazuje kao delikatna stvar za vazduhoplovno-svemirski inženjering i međunarodnu diplomatiju", navodi "Scientific American".

Razmatrana su različita rešenja za eliminaciju stanice, a jedno od onih koja se ističu jeste podizanje ISS-a u orbitu u kojoj će u potpunosti napustiti atmosferu Zemlje. Međutim, napuštanje stanice u "orbitu groblja" bi predstavljalo opasnost za oštećenje satelita.

"Ne želite da je ostavite u orbiti. Iako je lepo smatrati je muzejem, ona će ipak propadati i raspasti se", rekao je astrofizičar Džonatan Mekdauel, piše "021".

NASA stručnjaci smatraju da je najsigurnija metoda zapravo deorbitiranje i rušenje u retko naseljenu regiju Pacifika kako bi se potencijalna šteta svela na minimum. Međutim, i to je težak zadatak jer se ISS kreće velikom brzinom i njena "zemaljska putanja" se konstantno menja dok se planeta okreće.

Što duže ISS bude padao kroz atmosferu, to će biti sve veće polje krhotina, a time će se povećati rizik od štete na tlu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Džejms Veb“ otkriva nove detalje u srcu naše galaksije
teleskop, svemir

Važno i zanimljivo

26.11.2023. 15:05

"Džejms Veb“ otkriva nove detalje u srcu naše galaksije

Najnoviji poduhvat teleskopa "Džejms Veb“ otkriva do sada nepoznate karakteristike u srcu Mlečnog puta, fokusirajući se na oblast Sagitarijus C (Sgr C), gde se odvija intenzivno formiranje zvezda.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
03.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve