Život
11.01.2023. 16:35
Beta

Oštećena kapsula

Rusija ranije vraća kosmonaute na Zemlju

1
Izvor: Beta / Roscosmos State Space Corporation / Sergei Korsakov

Ruska svemirska korporacija Roskosmos saopštila je da će lansirati letelicu koja će tri člana posade Međunarodne svemirske stanice (ISS) vratiti na Zemlju jer je kapsula kojom su doleteli oštećena udarom mikrometeorita zbog čega iz nje curi tečnost za hlađenje.

Ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin i astronaut NASA Frenk Rubio stigli su u ISS koja orbitira oko Zemlje u septembru letelicom Sojuz MS-22 i trebalo je da se njome vrate nazad kada budu završili misiju.

Međutim prošlog meseca je u kapsuli došlo do kvara kada je nakon udara mikrometeorita iz jedne od komora počela da curi rashladna tečnost što je dovelo do više temperature u kabini.

Posle analize situacije i razgovora sa NASA, Roskosmos je odlučio da 20. februara lansira kapsulu Sojuz MS-23 bez posade kojom će se trojica astronauta vratiti, rekao je novinarima šef Roskosmosa Jurij Borisov.

Misija Prokopjeva, Petelina i Rubija biće produžena, rekao je Borisov ali nije dao informacije o tome za koliko.

Prvobitno je planirano da Sojuz MS-23 bude lansiran u martu na kosmodromu Bajkonur u Kazahstanu sa nova tri člana posade.

1
Izvor: Beta / AP / Dmitri Lovetsky

Borisov rekao da će Sojuz MS-23 takođe snabdeti Međunarodnu svemirsku stanicu.

U slučaju vanredne situacije na ISS koja bi zahtevala evakuaciju cele posade pre no što stigne neka kapsula, zvaničnici će razmotriti da li bi Sojuz MS-22 mogao ipak da bezbedno vrati kosmonaute na Zemlju, rekao je Borisov.

Posada ISS koja je 18. decembra kamerom na robotskoj ruci kanadske proizvodnje snimila spolja kapsulu Sojuz MS-22 jer je oštećena udarom mikrometeorita.

Ruska novinska agencija Ria Novosti javila je da je temperatura u kapsule porasla, ali da su zemaljski kontrolori uspeli da je smanje na normalnu.

Borisov je rekao da je analiza potvrdila da je curenje izazvano mikrometeoroidom i da će Sojuz MS-22 na kraju biti vraćen na Zemlju bez posade.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

NASA ponovo stigla do meseca!
1

Orion

21.11.2022. 16:22

NASA ponovo stigla do meseca!

Kapsula Orion američke svemirske agencije NASA stigla je do Meseca i počela da ga obleće.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
23°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve