Život
30.11.2022. 09:26
Beta-AFP

Stanica Tijangong

Kineski astronauti po prvi put rotiraju posadu u svemiru (FOTO)

1
Izvor: Beta / Xinhua / Anonymous

Trojica kineskih astronauta stigli su u sredu u svemirsku stanicu Tijangong gde će nekoliko dana biti zajedno sa tamošnjim timom svojih kolega i potom obaviti prvu kinesku rotaciju posade u svemiru, javila je agencija Sinhua.

Astronauti su poleteli u svemirskoj letelici Šendžu-15 raketom Dugi marš-2F, sinoć u 23.08 po lokalnom vremenu iz svemirskog centra Dijukuan, u pustinji Gobi na severozapadu zemlje, javila je Sinhua pozivajući se na Kinesku svemirsku agenciju zaduženu za letove sa posadom (CMSA).

Letelica sa astronautima uspešno je pristala uz svemirsku stanicu ranije u sredu, saopštila je kineska svemirska agencija CMSA.

Trojica astronauta će ostati šest meseci na svemirskoj stanici.

Oni su se pridružili trojici astronauta koji se nalaze na svemirskoj stanici Tjangong od početka juna.

Šestomesečnom misijom rukovodi veteran astronaut Fei Dunlong. To je poslednja misija u fazi izgradnje svemirske stanice, navodi CMSA. 

Treći i poslednji modul svemirske stanice priključen je ranije ovog meseca, u jednom od poslednjih koraka u nastojanjima Kine da ima stalnu posadu u orbitu. 

Posada letelice Šendžu-15 će nekoliko dana raditi zajedno sa troje astronauta koji se već nalaze na svemirskoj stanici Tijangog, koji će se zatim vratiti na Zemlju posle njihove šetomesečne misije.

Na svemirskog stanici Tijangog mogu da budu šest astronauta istovremeno, a smena će trajati oko nedelju dana. To će predstavljati prvu rotaciju posade u orbiti.

Kineska svemirska stanica sada je proširena na svoju maksimalnu veličini, sa tri modula i tri svemirske letelice, i ima ukupnu težinu od gotovo 100 tona.

Svemirska stanica Tijangog je biser kineskog ambicioznog svemirskog programau okviru koga su roboti sleteli na Mars i na Mesec, i Kina je postala treća zemlja koja je poslala ljude u orbitu.

Kina već nekoliko decenija ulaže milijarde evra u svoj svemirski program u nastojanju da sustigne SAD i Rusiju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dečiji radovi o svemiru leteće u svemir: Evo kako da se prijavite
dete, dečak

Mašta može svašta

01.11.2022. 23:15

Dečiji radovi o svemiru leteće u svemir: Evo kako da se prijavite

Zemlje Svemirske asocijacije Jugoistočne Evrope (SESA) – Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija i Bosna i Hercegovina, zajedno s partnerima iz Indije lansiraće zajednički satelit u orbitu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
23°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve