Život
15.06.2021. 15:10
R.E./Index.hr

Uzrok porast temperature

Misteriozna kožna bolest pogađa morske pse u Maleziji

Ajkula
Izvor: EPA / NIC BOTHMA

Morski biolozi istražuju misterioznu kožnu bolest koja pogađa morske pse u Maleziji, a rani izveštaji ukazuju na to da je za pojavu ove bolesti odgovoran porast temperature mora.

Nazvani po prepoznatljivim belim vrhovima peraja, ovi grebenski morski psi obično se danju odmaraju blizu grebena i atrakcija su za ronioce. Noću postaju aktivni u lovu na sitnu ribu i ostale morske životinje.

Tokom jednog od zarona podvodni fotograf je blizu otoka Bornea snimio primerak belovrhog morskog psa, a na slikama koje je još u aprilu objavio na društvenim mrežama vide se neuobičajene mrlje u predelu glave, piše Index.hr

Nedugo nakon objave, ronioci su oko otoka Sipadan snimili još fotografija, upozorivši stručnjake s državnih Univerziteta i iz vladinih grupa za zaštitu flore i faune koji su zaključili da je reč o kožnoj bolesti. 

U nameri da otkriju uzrok bolesti tim je otkrio da je temperatura morske površine oko Sipadana u maju porasla na 29,5 stepeni, što je za stepen više nego 1985. godine.

"Gotovo sigurno možemo povezati zagrevanje površine okeana i pojavu kožne bolesti među morskim psima u vodama oko Sipadana", rekao je Davies Austin Spiji, morski biolog iz neprofitne organizacije za zaštitu koralnih grebena Reef Guardian.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Završio kao Pinokio - u ustima kita!
Kit

Čovek koji je imao sreće

12.06.2021. 17:05

Završio kao Pinokio - u ustima kita!

​​​​​​​Amerikanca Majkla Pakarda, koji 40 godina sakuplja jastoge, nedavno je umalo progutao grbavi kit.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
16.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve