Život
24.02.2020. 16:22
N. G.

MITOVI O KANCERU DOJKE: Da li je nasledan, koliko je opasan mamograf...

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Rak dojke je najrasprostranjenija i najsmrtonosnija vrsta kancera među ženama u Evropi i svetu. U Srbiji svake godine oko 4.000 žena oboli od raka dojke, dok oko 1.500 svake godine umre od ove bolesti. Ako se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučajeva.

Postoje mnoge netačne pretpostavke u vezi sa ovom bolešću zato je jako važno odvojiti mitove od činjenica.

Mit 1: Samo žene dobijaju rak dojke

Činjenica: Iako je učestalost raka dojke kod žena značajno veća nego kod muškaraca, i muškarci mogu da dobiju rak dojke. I muškarci i žene imaju isto tkivo dojke, mada muškarci imaju mnogo manje količine od žena. Simptomi karcinoma dojke kod muškaraca uključuju čvrstu kvržicu ispod bradavice i areole i promene boje.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Mit 2: Rak dojke se javlja samo kod žena u menopauzi

Činjenica: Iako je istina da je kod starijih žena, veći rizik od obolevanja od raka dojke, činjenica je da se on pojavljuje i kod mlađih žena. Iako je karcinom dojke kod mlađih žena retkost, oni mogu razviti rak dojke u bilo kojoj fazi svog života nakon puberteta. Izbor životnog stila poput vežbanja, zdrave ishrane i odvikavanje od pušenja može umanjiti šanse za obolevanje. Mlade žene imaju višu stopu smrtnosti i veći rizik od metastatskog recidiva (povratka raka dojke u oblastima izvan dojke).

Mit 3: Rak dojke je nasledna bolest

Činjenica: Istraživanja pokazuju da samo pet do 10 procenata karcinoma dojke izaziva nasledni faktori. Ostalih 90 procenata uglavnom su posledica životnog i faktora sredine.

Pročitajte još: Znaci kancera mogu se pojaviti mnogo pre dijagnoze

Rizik od nastanka raka dojke može se smanjiti održavanjem zdravog načina života, pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem. Rizik kod osobe koja veruje u ovaj mit je u tome što može pomisliti da ne može učiniti ništa da spreči rak dojke ako je već u njihovoj porodici.

Mit 4: Mamogrami nisu bezbedni jer previše zrače

Činjenica: Jedna od najčešćih zabluda o mamografima je da uključuje visoke doze zračenja i nanosi više štete nego koristi. Međutim, mamogrami ostaju zlatni standard za rano otkrivanje karcinoma dojke. Savremena mamografska oprema može da proizvede slike visokog kvaliteta dojke sa malim dozama zračenja. Nema sumnje da prednosti ranog otkrivanja i ranog lečenja karcinoma dojke daleko prevazilaze moguću štetu od izloženosti mamografa vrlo niskom dozom zračenja.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Mit 5: Hirurgija uzrokuje širenje raka dojke

Činjenica: Operacija raka dojke je često lekovita i mnoge žene moraju da operišu dojke zajedno sa lečenjem koje savetuje onkološki lekar. Ideja da se rak može pogoršati operativnim zahvatima temelji se na nerazumevanju načina na koji se rak širi. Ćelije tumora povećavaju se brojem replikacijama. Oni mogu biti agresivni i mogu napasti obližnje ili udaljeno tkivo širenjem ili invazijom limfnih sudova. Međutim, širenje karcinoma dojke nastaje zbog biologije samih ćelija, a ne zbog operacije.

Mit 6: Pronalaženje kvržice u dojci znači da imate rak dojke

Činjenica: Ne paničite ako pronađete grudvicu u dojci. Većina kvržica na dojkama uzrokovana je benignim (nekanceroznim) promenama, cistama ili drugim stanjima. U stvari, istraživanja pokazuju da gotovo 80 procenata svih grudnih krvžica nisu karcinom. Tkivo dojke se neprestano menja zbog kolebanja nivoa hormona, posebno u doba menstruacije i dojenja. To bi takođe moglo biti posledica određenih lekova, posebno hormonske terapije ili kontracepcijskih tableta. Međutim, kvržice koje se menjaju tokom vremena, uvek treba lekar da proveri.

Povezane vesti – INTERVJU LAZAR DAVIDOVIĆ: Svet ne zna za naše vhunske hirurge

Mit 7: Trudnica ne treba da se brine zbog dobijanja raka dojke

Činjenica: Iako je pojava raka dojke tokom trudnoće retka, činjenica je da žene mogu da razviju rak dojke u bilo kojem trenutku svog života. Ako ustanovite kvržicu ili primetite bilo kakve promene na grudima koje vas brinu, odmah se obratite lekaru. Postoji mnoštvo testova koje trudnica može imati ako se sumnja na karcinom dojke. Postoje mogućnosti lečenja raka dojke i kod trudnica.

Mit 8: Svi rakovi dojke leče se na isti način

Činjenica: Postoje različiti oblici lečenja raka, uključujući operaciju, zračenje, hemoterapiju i medicinsko onkološko lečenje. Generalno, jedna ili više metoda su usvojene za kreiranje pacijentovog opšteg plana lečenja i mogu kombinovati različite vrste lečenja u zavisnosti od karakteristika raka. Biologija i ponašanje raka dojke utiču na plan lečenja. Neki su tumori manji, ali brzo rastu, dok su drugi veći i sporo rastu. Mogućnosti i preporuke za lečenje su vrlo personalizovane i zavise od ovih i nekoliko drugih faktora.

Mit 9: Kada se lečenje završi, završili ste sa karcinomom dojke

Činjenica: Iako je lečenje možda uspešno okončano, preživeli od karcinoma dojke moraju da budu oprezni, redovno se testirajući da bi bili sigurni da je bolest zadržana.

Mit 10: Rak dojke je teško izlečiti

Činjenica: Ključ za izlečenje raka dojke je rano otkrivanje. Istraživanja su pokazala da 98 odsto slučajeva raka dojke može biti izlečeno kada se rano otkrije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve