Život
07.05.2021. 13:00
R. E.

Planinari kreću uz oprez

Mont Everest: Distanca i prilikom penjanja

Mont Everest
Izvor: Shutterstock

Nepal dozvolio strancima da se penju ali uz poštovanje određenih pravila.

Kina je otvorila severnu stranu Mont Everesta za 38 planinara koji će biti testirani na kovid-19 i moraće da održavaju distancu tokom penjanja na najviši vrh na svetu, preneo je AP.

Nepal i Kina su zatvorili planinu za strane penjače zbog pandemije, a Nepal je ove sezone ipak dozvolio strancima da se penju, uprkos porastu broja obolelih, i najmanje jedan alpinista, Norvežanin, je potvrdio prošlog meseca da se zarazio kovidom-19.

Nepalski aplinisti su negirali da je izbilo bilo kakvo žarište na planini, kao i da su prijavljeni samo slučajevi visinske bolesti i ostalih simptoma povezanih sa hladnim, oštrim uslovima gde su bili zbijeni jedni uz druge u šatorima.

Ove nedelje, Nepal je obustavio sve letove kao deo striktnih mera Katmandua zbog suzbijanja širenja korona virusa.

Sa druge strane, Kina, gde je u velikoj meri zaustavljena lokalna transmisija, održala je restriktivne mere, kao što su zdravstvene provere i u stanju je privravnosti kada je reč o "uvezenim" kovid-19 slučajevima.

Planinari koji su dobili kineske dozvole za penjanje na Mont Everest, moraju da dođu iz kineskih delova i da pokažu da su zdravi, pre nego što krenu u pohod na vrh, naveli su kineski državni mediji.

Oni će morati da prolaze kroz redovne provere telesne temperature, da koriste kiseonik iz boce i da budu na četiri metara od narednog alpiniste.Podeliće im se maske, toplomeri i sredstvo za dezinfekciju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Indija je zastrašujuća slika Nepala u budućnosti"
koronavirus u Nepalu

Korona ne posustaje

06.05.2021. 15:18

"Indija je zastrašujuća slika Nepala u budućnosti"

U Nepalu broj novozaraženih koronavirusom vrtoglavo raste, bolnice su pretrpane, a premijer zemlje moli za pomoć drugih država.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
0°C
04.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve