Život
11.10.2019. 18:53
R. E. / Forbes

MORATE DA IH OHRABRITE: Devojčice mogu da postanu odlične liderke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Danas je Međunarodni dan devojcica, što ga čini savršenim danom da slavimo mlade žene u našim životima i da ih podstaknemo da sutra budu dobre liderke.

Činjenica da žene imaju svega 23 odsto mandata u nacionalnim vladama na globalnom nivou i da Svetski ekonomski forum procenjuje da će biti potrebno još 200 godina da se postigne rodna ravnopravnost dokaz je da je jaz među polovima i dalje izuzetno izražen, piše Forbes.

Iako, širom sveta, postoje jasni znakovi promene kada su u pitanju ženska prava na tome ne treba stati već je potrebno još dosta rada. Bilo da je reč o roditeljima vaspitačima, neformalnim mentorima, neophodno je da svi ohrabruju mlade žene.

Istraživanje je otkrilo da već od šeste godine devojčice počinju da veruju da nisu tako pametne kao "dečaci". Ovakva uverenja mogu da utiču na njihove odluke koje su od presudnog značaja za budućnost, od toga koje predmete će odabrati u školi, do toga za kakve će se karijere opredeliti i koliko će novca zaraditi.

Roditelji igraju ključnu ulogu u tome. Jedno britansko istraživanje je pokazalo da roditelji "nenamerno usmeravaju svoje ćerke dalje od poslova koji imaju veze sa tehnologijom", već ka sigurnijoj tradicionalnijoj ženskoj karijeri.

Zbog toga, kao društvo, možemo preduzeti više "manjih" radnji koje će devojčice vremenom usmeriti na drugu životnu putanju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Ohrabrite ih da više rizikuju

Činjenica je da su dečaci po prirodi grublji. Iako su devojčice češće "razboritije" i manje sklonije "bezobraznim" stvarima, one takođe propuštaju priliku da izgrade psihološku toleranciju prema riziku koju dečaci grade još od ranih dana tako što lome više kostiju i dobijaju više modrica.

Povezane vesti - TEHNIKE DOBRIH LIDERA: Kako da bustujete samopouzdanje?

Kako odrastaju, dečacima je lakše da preuzimaju rizike u mnogim sferama i lakše podnose neuspehe.

Zato, podstaknite vaše ćerke da preuzimaju "mikro rizike". Hrabrost je veština koja se može naučiti, ona je poput mišića. Šsto se devojčice češće ponašaju hrabro, to hrabrije i postaju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Izložite devojčice snažnim ženskim uzorima

Snažni ženski modeli su od presudnog značaja kako u odrastanju devojčica, tako i u životu mladih žene. Studije pokazuju da postoji efekat "skrivene figure" kada je žena izložena ženskim uzorima - posebno onima koji prkose rodnim normama u tradicionalnim muškim profesijama. To podstiče njihovoj ambiciji.

Devojke ne mogu da budu ono što ne vide. Zato budite proaktivni u izlaganju devojaka grupi snažnih i uspešnih žena koje ispred sebe postavljaju izazove.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstcok

Ohrabrite devojke da budu ambiciozne, bez krivice

Kat Kalvin, izvršni direktor i predsednica Fondacije UN rekla je jednom prilikom - "Žene moraju da sanjaju velike stvari. Bez toga ne mogu da napreduju. Ako sanjamo velike snove, lakše ćemo učiniti velike stvari."

Povezane vesti - Svi smo rođeni kao kreativni genijalci, obrazovni sistem nas zaglupljuje

Međutim, žene se suočavaju sa još jednom predrasudom. Kada se ambicija povezuje sa muškarcima ona se doživljava kao snaga, dok sa ženama to nije slučaj.

Zato mlade žene moraju da nauče da je u redu biti ambiciozan i da povećaju svoje ciljeve i da teže uticaju u svetu.

Ne radi se o želji za moći, već o pozitivnom uticaju koji mogu da sprovedu. Takođe, roditelji bi trebalo da vode računa da njihove neispunjene ambicije ili strahovi ne priguše snove svojim ćerkama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
24.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve