TEHNIKE DOBRIH LIDERA: Kako da bustujete samopouzdanje?

TEHNIKE DOBRIH LIDERA: Kako da bustujete samopouzdanje?

Shutterstock


“Nisko samopoštovanje je poput vožnje kroz život pod ručnom” – Maksvel Malc

Niko se ne rađa s neograničenim samopouzdanjem. Ako se vam se čini da neko ima neverovatno samopouzdanje, to je samo zbog toga što je godinama radio na tome. Samopouzdanje je nešto što se uči, jer izazovni svet poslovanja i život uopšte mogu da ga ozbiljno uzdrmaju.

Srećna lica Facebook prijatelja, loš poslovni potez, raskid, mogu da naruše naše samopouzdanje. Dobronamerni, ali oštri komentari naših najbližih takođe mogu da nas teško pogoditi. Povrh toga, moramo se pozabaviti našim unutrašnjim kritičarem koji nam stalno govori da nismo dovoljno dobri.

Kada nas bombarduje toliko elemenata koji ugrožavaju naše samopouzdanje, moramo sami da preuzmemo brigu o tome da ga izgradimo. Ovih pet stvari možete da učinite kako biste izgradili samopouzdanje.

1. Vizualizujte sebe onakvim kakvim želite da budete

“Šta um može zamisliti i verovati da može da postigne” – Napoleon Hil

Vizualizacija je tehnika posmatranja verzije sebe na koju ste ponosni u sopstvenom umu. Kada se borimo sa niskim samopouzdanjem, imamo lošu percepciju sebe koja je često netačna. Vežbajte vizualizujući fantastičnu verziju sebe, dostižući svoje ciljeve.

2. Radite na samopotvrđivanju

Afirmacije su moćno sredstvo koje vam pomažu da namerno instalirate željena uverenja o sebi” – Niki Carneval

Pročitajte još: Optimisti žive duže

Skloni smo ponašanju u skladu sa sopstvenom slikom. Trik u trajnoj promeni je da promenite način na koji vidite sebe. Afirmacije su pozitivne i uzdižuće izjave koje kažemo za sebe. Oni su obično efikasniji ako ih izgovorite naglas, tako da možete čuti kako sami to izgovarate. Skloni smo verovanju u ono što stalno govorimo. Na primer, ako mrzite sopstveni fizički izgled, vežbajte da kažete nešto što cenite ili volite o sebi kada se sledeći put pogledate u ogledalo. Da bi vaš mozak brže prihvatio vaše pozitivne izjave, izjasnite se o pitanjima kao što su: “Zašto sam tako dobar u tome”, umesto “Tako sam dobar u tome”

3. Radite jednu stvar koja vas svakog dana plaši

“Ako ste nesigurni, pogodite šta? I ostatak sveta je takođe. Ne precenjujte konkurenciju i ne potcenjujte sebe. Bolji si nego što misliš”- T. Harv Eker

Najbolji način za prevazilaženje straha je suočavanje s njim. Ako radite nešto što vas plaši svaki dan i steknete samopouzdanje iz svakog iskustva, videćete da vaše samopouzdanje raste. Zato izađite iz svoje zone komfora i suočite se sa svojim strahovima!

4. Ispitajte svog unutrašnjeg kritičara

“Već godinama kritikujete sebe i to nije uspelo. Pokušajte da potvrdite sebe i vidite šta se događa”- Lujza Hej

Neki od najoštrijih komentara potiču od nas samih, putem glasa unutrašnjeg kritičara. Ako se borite sa niskim samopouzdanjem, postoji mogućnost da je vaš unutrašnji kritičar postao prekomerno aktivan i netačan. Strategije poput kognitivne bihevioralne terapije pomažu vam da dovedete u pitanje svog unutrašnjeg kritičara i tražite dokaze koji bi podržavali ili negirali stvari koje vam govori vaš unutrašnji kritičar. Na primer, ako mislite da ste neuspeh, zapitajte se: “Koji dokazi idu u prilog tome da sam ja neuspeh?” i “Koji su dokazi koji ne podržavaju misao da sam ja neuspeh? “. Pronađite prilike da čestitate, pohvalite i nagradite sebe, čak i za najmanje uspehe.

5. Uzmite 100 dana “odbijanja”

“Niko ne može da učini da se osećate inferiornim bez vašeg pristanka” – Eleonor Ruzvelt

Džia Džiang je postao poznat po tome što je zabeležio svoje iskustvo “bustovanja straha” tako što je namerno ljudima upućivao lude zahteve, kako bi bio odbijen u roku od 100 dana. Njegova svrha bila je desenzibilizacija sebe na odbacivanje, nakon što se više uznemirio nego što je očekivao zbog odbacivanja jednog potencijalnog investitora. Udarati strah nije lako, ali ako želite da se zabavljate dok izgrađujete samopouzdanje, ovo je moćan način da se to postigne.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar