Život
16.12.2019. 20:37
Yupthatexists.com

MOŽE LI JEDNA GLJIVA DA SPASI PLANETU? Otkrivena pečurka koja jede plastiku

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izgleda da je Džordž Karlin bio u pravu. U svojoj čuvenoj komediji "Spasimo planetu", on uznemirava političare svojim duhovitim, ali jezivim pogledom na plastiku: "Zemlja ne deli naše predrasude prema plastici. Plastika je izašla iz zemlje. Zemlja verovatno vidi plastiku samo kao još jedno od svoje dece... " Možda bi sve to delovalo apsurdno da 2012. godine na Univerzitetu Jejl nisu otkrili retku vrstu gljive iz amazonske prašume koja jede plastiku. Tačnije, Pestalotiopsis microspora troši poliuretan, ključni sastojak plastičnih proizvoda, i pretvara ga u organsku materiju.

Dalje, Pestalotiopsis mikrospora može živeti bez kiseonika, što ukazuje na ogroman potencijal za hranjenje, čišćenje i odlaganje deponija. Dakle, priroda je opet odgovor. Ovaj pristup rešavanju nagomilane plastike pojavljuje se upravo u trenutku kada je EU izglasala zabranu svake plastike za jednokratnu upotrebu do 2021. godine.

Pročitajte još: Otkriveno izgubljeno askumsko carstvo

Iako je to možda prevelik podvig za ove gljive, naučnici su i dalje optimistični da će ovo otkriće barem promeniti način na koji gledamo i koristimo plastiku. Na primer, predviđaju se kompleti za reciklažu kod kuće i centri za reciklažu u kombinaciji sa sistemima gljiva ugrađenim da iskoriste ovaj proces. Ali za one koji se pitaju da li bi se hranjenjem ove plastike moglo stvoriti još jedno čudovište - gomila gljiva umesto gomila smeća - priroda se još jednom pobrinula za ovaj problem: neke vrste koje jedu plastiku mogu i same sebe da pojedu. Tako u jednoj fascinantnoj studiji koju je vodila Katarina Unger sa Univerziteta u Utrehtu, ispada da zapravo postoji nekoliko vrsta gljiva koje će jesti plastiku, a neke od njih su uobičajene, poput gljive kamenice, koja je takođe jestiva.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
28.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve