Život
22.09.2021. 17:05
Tanjug

Lepa vest

Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik - prvi u Srbiji

DAN ZNAKOVNIJEZIK CENTAR
Izvor: FOTO TANJUG / STRAHINJA AĆIMOVIĆ

U Beogradu je otvoren Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik sa video relej servisom, prvi u Srbiji, a dostupan je 24 sata, sedam dana u nedelji.

Više od 70.000 gluvih i nagluvih građana i članovi i njihovih porodica moći će da koriste jedinstveni servis prevođenja, sa i na znakovni jezik, što će im, kako je poručeno na skupu, omogućiti samostalan život i kvalitetniju svakodnevicu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je da je u ovoj godini za rad republičkog i pokrajinskog saveza u 44 lokalnih udruženja gluvih i nagluvih opredeljeno oko 34 miliona dinara.

Navela je da je više od 13 miliona dinara uloženo za prevodilački servis i video relej Savezu gluvih i nagluvih u Srbiji, kao i lokalnim organizacijama u njenom sastavu.

Prema njenim rečima, za prevodilački servis Saveza gluvih i nagluvih Vojvodine odobreno je 318.000 dinara, a za prevodilački servis u pokrajinskim organizacijama odobreno je više od četiri miliona dinara.

Kisić Tepavčević je naglasila da je epidemija korona virusa otežala pružanje usluga na terenu, posebno za vreme vanrednog stanja, dok, naglasila je, maske predstavljaju dodatnu barijeru u komunikaciji.

Ona je istakla da se mnoge gluve ili nagluve osobe svakodnevno suočavaju sa brojnim izazovima, posebno po pitanju dostupnosti informacija, obrazovanja i normalnog funkcionisanja.

"Cilj je da naši sugrađani mogu nesmetano da komuniciraju i ispoljavaju sve aktivnosti koje žele", rekla je ministarka o značaju otvaranja Nacionalnog prevodilačkog centra.

U Srbiji trenutno postoji 41 organizacija u kojoj postoje prevodilački servisi koji pružaju usluge svim gluvim i nagluvim osobama.

Otvaranje Nacionalnog prevodilačkog centra omogućeno je zahvaljujući Gradskoj organizaciji gluvih Beograda, Saveza gluvih i nagluvih Srbije i Udruženju mladih gluvih Srbije.

Njegovo otvaranje ostvareno je i uz pomoć Srpskog filantropskog foruma i kompanije Japan Tobacco International (JTI) koja je donirala 16,2 miliona dinara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pošte će prilagoditi svoje poslovanje potrebama slepih i slabovidih osoba
slepi, bajevo pismo

Lepa vest

18.07.2021. 09:15

Pošte će prilagoditi svoje poslovanje potrebama slepih i slabovidih osoba

Slepe i slabovide osobe se svakodnevno susreću sa mnogobrojnim preprekama, čak i tokom obavljanja onih radnji koje su ostalima obične, rutinske, jednostavne. Da li ste se ikada zapitali kako slepa osoba zna šta piše na računima koji mesečno stižu ili kako vrši uplatu istih u pošti?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
35°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve