Život
25.06.2021. 14:41
Tanjug

Živeli na Aljasci

Najnovina istraživanja ruše dosadašnje pretpostavke o dinosaurusima

Dinosaurusi

Najnovija studija tvrdi da su mali fosili dinosaurusa, otkriveni na najsevernijem delu Aljaske snažni dokazi da su praistorijska bića živela tokom cele godine na Arktiku i verovatno bila toplokrvna.

Nađeni fosili su od najmanje sedam vrsta dinosaurusa koja su se tek izlegla ili su se još uvek nalazila u jajima pre 70 miliona godina, piše Rojters.

Direktor univerziteta na Aljasci Pat Drukenmiler rekao je da je ovo prvi dokaz ikada o gnezdima dinosaurusa i zahvaljujući njemu prethodne pretpostavke da su dinosaurusi hladnokrvni gmizavci su poništene.

"Ako su se razmnožavali, onda su ovde prezimili. Ako su prezimili morali su da se nose sa uslovima sa kojima se obično ne povezuju dinosaurusi a to su smrzavanje i sneg. Morali su da imaju određeni nivo toplokrvnosti jer nisu mogli da greju tela na suncu", rekao je Drukenmiler.

U periodu Krede, kada je Severna Amerika bila drugačije pozicionirana, bila je na 80 ili 85 geografske širine i tada bi region bio mnogo topliji od severne padine Aljaske.

Na osnovu ostataka drevnih biljaka, naučnici izračunavaju prosečnu godišnju temperaturu od oko šest stepeni Celzijusa, slično kao na Aljasci što znači zime su imale sneg i led, objasnio je Drukenmiler.

Iako severna padina Aljaske sada ima dva meseca totalnog zimskog mraka, tokom perioda Krede bio je to totalni mrak i do četiri meseca godišnje.

"Pronalaženje sitnih kostiju i zuba bilo je mukotrpno, identifikovali smo ih mikroskopskim pregledom nakon što su višestruko posejani iz sedimenata prikupljenih u ekspedicijama godinama unazad", rekao je Drukenmiler.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
2°C
03.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve