Život
13.01.2022. 07:05
R. E.

"Znanje je moć"

Najpopularnija lutka na svetu dobila novu verziju (FOTO)

igračke
Izvor: Shutterstock

Ajda B. Vels, afroamerička novinarka koja je razotkrivala užase ropstva i linčovanja američkih robova, sada je ovekovečena u liku nove Barbi lutke.

Ajda je u svojim tekstovima ukazivala na problem linčovanja u Sjedinjenim američkim državama, pokazujući javnosti da je ovo bio čest način kontrolisanja i kažnjavanja Afroamerikanaca.

Ajda B. Vels
Izvor: Shutterstock

Aktivno je učestvovala u borbi za ženska prava, uključujući pravo glasa i osnovala je nekoliko značajnih ženskih organizacija.

"Kada deca uče o herojima poput Ajde B. Vels, ona ne samo da mogu da maštaju o boljoj budućnosti, već i znaju da imaju moć da je ostvare“, objavila je kompanija "Mattel“ na Instagramu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barbie (@barbie)

Ajda B. Vels je rođena kao robinja 1862. godine, a oslobođena je "Proglasom o emancipaciji" tokom Američkog građanskog rata. Bila je aktivno uključena u razotkrivanje rasizma u SAD, pišući o rasi i politici na američkom jugu.

Svojim radom je utrla put budućim generacijama žena koje su do tada mogle samo da sanjaju o boljoj budućnosti.

Bila je vlasnica novina "The Memphis Free Speech“ i "Headlight“ i bila je veliki kritičar rasno podeljenih škola.

Bila je aktivna u kampanji protiv linčovanja 1892. godine, nakon što je više njenih prijatelja doživelo takvu sudbinu. Tokom kampanje je čak posetila Belu kuću kako bi iznela svoje planove za sprovođenje reformi.

Posthumno je odlikovana Pulicerovom nagradom 2020. godine zbog "izvanrednog i hrabrog izveštavanja o užasnom i opakom nasilju nad Afroamerikancima“, kako je navedeno u obrazloženju.

Kolekcija "Žene koje inspirišu“ sada je bogatija za još jednu Barbiku, a lutka sa likom čuvene novinarke moći će da se kupi od 17. januara.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Potomci afričkih robova koji su trajno obeležili istoriju Ulcinja (VIDEO)
Ulcinj trg robova

Stigli 1571. godine

05.01.2022. 12:44

Potomci afričkih robova koji su trajno obeležili istoriju Ulcinja (VIDEO)

U bo­ga­toj isto­ri­ji Ul­ci­nja ne mo­že se za­o­bi­ći pri­ča o cr­nim afrič­kim ro­bo­vi­ma, čiji je poslednji potomak Filje Kastrati, koja je preminula u utorak u 89. godini.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve