Život
28.08.2022. 09:47
Beta

Mađarska

Najveći evropski vatromet, napokon (VIDEO)

1
Izvor: Beta / MTI / Szilard Koszticsak

Veliki vatromet održan je u subotu pod mirnim nebom u glavnom gradu Mađarske pošto je odlaganje manifestacije prošlog vikenda zbog najavljenog nevremena dovelo do otpuštanja vrhunskih meteorologa u državi zbog netačne vremenske prognoze.

Proslava nacionalnog praznika Mađarske, koja je trebalo da se održi pre nedelju dana, privukla je desetine hiljada ljudi na Dunav u Budimpešti koji su prisustvovali, kako su zvaničnici opisali, najvećem evropskom vatrometu.

U ponedeljak su dva najviša zvaničnika mađarske Nacionalne meteorološke službe otpuštena nakon što je vladin komitet koji upravlja prazničnim događajima odložio manifestaciju zbog vremenske prognoze meteorološke službe koja je najavila jaku kiše te večeri.

Oluja je ipak te noći pogodila druge oblasti Mađarske, ali ne i glavni grad. Šef meteorološke službe Kornelija Radič, koja je služila od 2013, i njen zamenik Đula Horvat, koji je na toj funkciji od 2016, ostali su bez posla.

1
Izvor: Beta / AP / Csaba Domotor

Otpuštanja su dovela do optužbi kritičara mađarske nacionalističke vlade, koju predvodi premijer Viktor Orban, za kazneni politički pritisak koji podseća na komunističku prošlost Mađarske.

Akademici i naučnici u Mađarskoj dugo se žale na pritisak koji se vrši na nezavisna naučna tela, a Orbanova vlada je optužena za korupciju, nepotizam i antidemokratske tendencije.

Mađarska vlada kaže da su otpuštanja u vezi sa prognozom od 20. avgusta, ali da je ministar koji je nadgledao meteorološke službe i ranije bio nezadovoljan njenim radom.

Mađarska vlada je u sredu imenovala Lasla Hanjeca, potpredsednika meteorološke službe za ekonomska pitanja, za svog privremenog šefa. Od 19 vodećih zvaničnika u agenciji, Hanjec, koji nije meteorolog, bio je jedan od samo dvojice koji nisu potpisali pismo kojim se zahteva vraćanje otpuštenih meteoroloških šefova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mađarska proglasila "stanje opasnosti"
Mađarska zastava

Viktor Orban

24.05.2022. 23:19

Mađarska proglasila "stanje opasnosti"

Mađarska je proglasila "stanje opasnosti" kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine što dozvoljava desničarskoj nacionalističkoj vladi da preduzme posebne mere bez učešća zakonodavne vlasti, saopštio je premijer Viktor Orban.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve