ALARMANTNO: U SAD sve više obolelih od polnih bolesti, Srbija ne zaostaje

ALARMANTNO: U SAD sve više obolelih od polnih bolesti, Srbija ne zaostaje

Shutterstock


Svaka 25. osoba na svetu ima neku polnu bolest, pokazuje statistika Svetske zdravstvene organizacije. Broj obolelih se povećava na dnevnom nivou, zbog čega godišnje imamo više od 376 miliona novih slučajeva četiri infekcije – hlamidije, gonoreje, trihomonijaze i sifilisa.

Stopa novih slučaja oboljenja od gonoreje, hlamidije i sifilisa u Sjedinjenim američkim državama raste već petu godinu zaredom, što izaziva veliku zabrinutost među zdravstvenim stručnjacima, piše Independent.

Ovi podaci objavljeni su u novom izveštaju o nadzoru polnih prenosivih bolesti, koji je kreirao američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

“Kombinovano, samo prošle godine, dijagnostifikovano je ukupno 2,4 miliona infekcija”, kaže za CNN Elizabet Torone, epidemiolog CDC-a, a prenosi Independent.

Shutterstock

Shutterstock

 

Torone je dodala da je to “najveći broj slučajeva” koje je CDC ikada zabeležio.

“Ipak, ne tako davno, stopa gonoreje bila je na istorijsko niskom novou, sifilis je bio blizu eliminacije i bili smo u stanju da ukažemo na napredak u prevenciji”, rekla je Gail Bolan, direktor odeljenja za prevenciju polno prenosivih bolesti CDC-a.

Povezane vesti – KAD SE ZANESETE: Ovo su najveće greške u seksu na samom početku veze

Rast broja obolelih od polnih bolesti ima nekoliko mogućih razloga. Pre svega treba istaći da je smanjena upotreba kondoma, ali i to da je broj ljudi koji se testiraju sve manji.

Zaraze mogu prouzrokovati zabrinjavajuće potencijalne probleme.

“Mnoge mlade žene i dalje imaju nedijagnostifikovanu hlamidiju, što predstavlja rizik od neplodnosti”, ističe Bolan.

Shutterstock

Shutterstock

Broj obolelih od sifilisa se utrostručio za 10 godina

Probleme sa polno prenosivim bolestima suočava se i Srbija. Naime, za godinu dana registrovano oko 900 slučajeva hlamidije, podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”.

Povezane vesti – SZO: Srbija među 50 zemalja po kvalitetu lekova i vakcina

 

 

O kolikom porastu se radi, najbolje pokazuju podaci iz 2016. godine. Naime tokom Tokom 2016. u Srbiji je registrovano 1.200 slučajeva polno prenosivih bolesti od toga je sifilis registrovan kod 159 osoba, što je trostruko više nego 2006. godine, gonoreja kod 100 pacijenata što je dvostruko više, a bilo je 900 slučajeva polne hlamidijaze, što je trostruko smanjenje u odnosu na period pre deset godina.

Najveći broj obolelih od sifilisa, gonereje i hlamidijaze registrovan među mladim osobama uzrasta od 20 do 39 godina.

 

Sve više infekcija

Stručnjaci su posebno zabrinuti zbog porasta polno prenosivih bolesti koje su otporne na lekove.

Ako se podaci o infekcijama porede sa 2012. godina, zabrinjava i činjenica da nema značajnog pada u broju novih ili borbi sa postojećim infekcijama.

Brojke ukazuju na to da je među ljudima starosti između 15 i 49 godina u 2016. na svetskom nivou bilo:

– 156 miliona novih slučajeva trihomonijaze

– 127 miliona novih slučajeva hlamidije

– 87 miliona novih slučajeva gonoreje

– 6.3 miliona novih slučajeva sifilisa

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar