Život
17.02.2024. 21:50
R.E.

PACE

NASA uspešno lansirala novu klimatsku misiju za proučavanje okeana i atmosfere

Raketa, lansiranje raketa
Izvor: Shutterstock

NASA je uspešno lansirala novi satelit koji će proučavati zdravlje okeana, kvalitet vazduha i efekte promenljive klime u korist čovečanstva. Misija je poznata kao PACE (Plankton, Aerosol, Climate, ocean Ecosystem).

Satelit je lansiran na raketi “SpaceX Falcon 9“ na kosmodromu “Kejp Kanaveral“ u Floridi. NASA je potvrdila da je signal uspešno primljen oko pet minuta nakon lansiranja.

Misija PACE ima za cilj proučavanje uticaja sitnih, često nevidljivih čestica: mikroskopskog života u vodi i mikroskopskih čestica u vazduhu. Satelit će omogućiti istraživačima da mere okeane i druge vodene površine preko spektra ultravioletne, vidljive i bliske infracrvene svetlosti.

“Opservacije i naučna istraživanja iz PACE-a duboko će unaprediti naše znanje o ulozi okeana u klimatskom ciklusu“, rekla je Karen Sent Džermejn, upravnica Direktorata za naučne misije u NASA-inom sedištu u Vašingtonu.

Okeani Zemlje reaguju na mnoge načine na klimatske promene, od podizanja nivoa mora do toplotnih talasa u morima, i do gubitka biodiverziteta. Misija PACE omogućiće istraživačima da proučavaju efekte klimatskih promena na fitoplankton, koji igra ključnu ulogu u globalnom ugljeničnom ciklusu.

Očekuje se da će rezultati ovih istraživanja pružiti dragocene informacije koje će biti od koristi u borbi protiv klimatskih promena i očuvanju životne sredine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbija će lansirati satelit u Zemljinu orbitu i to vrlo brzo!
Svemir

Istraživanje

02.11.2023. 12:58

Srbija će lansirati satelit u Zemljinu orbitu i to vrlo brzo!

Beogradska Astronomska opservatorija hvata korak sa svetom na polju kosmičkih istraživanja – formiranjem dve nove naučnoistraživačke jedinice otvoren je put za konstrukciju malog satelita (cube sat), koji bi trebalo da bude lansiran 2025. godine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
20.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve