Život
09.05.2022. 19:05
R.E./Science Alert

Novo istraživanje

Naučnici u okeanima otkrili planine šećera

morska trava
Izvor: Shutterstock

Novo istraživanje je pokazalo da se na dnu okeana nalaze ogromne rezerve šećera za koje do sada nismo znali.

Naime, naučnici su otkrili da livade morske trave na dnu oceana mogu nadoknaditi ogromne količine "slatkog". Radi se o šećeru u formi saharoze, a morska trava ga, izgleda, ispušta u okeansko dno, odnosno u područje rizosfere - biološki najaktivniji sloj tla koji se nalazi uz koren i pod njegovim je direktnim uticajem. To znači da su koncentracije šećera na morskom dnu oko 80 puta veće nego što se očekivalo.

Dovoljno za 32 milijarde limenki Coca-Cole

"Morska trava širom sveta verovatno pokriva oko 1.3 miliona tona saharoze", rekli su naučnici. Drugim rečima, to je dovoljno za proizvodnju oko 32 milijarde limenki Coca-Cole, tako da bi se moglo reći da se radi o "planinama šećera".

Morska trava
Izvor: Shutterstock

"Morska trava proizvodi šećer fotosintezom", kazala je morska mikrobiologinja Nicole Dubilier sa Instituta Max Planck u Nemačkoj.

"U prosečnim uslovima osvetljenja ove biljke koriste većinu šećera koji proizvode za vlastiti metabolizam i rast. Ali u uslovima jakog osvetljenja, na primer u podne ili tokom leta, biljke proizvode više šećera nego što mogu da iskoriste ili skladište. Zatim otpuštaju višak saharoze u svoju rizosferu", dodala je.
 

Štite šećer od mikroorganizama

Ono što iznenađuje je to da okolni mikroorganizmi ne navaljuju previše na taj šećer, mada bi on za njih bio prava gozba. Izgleda da morska trava, kako bi zaštitila rezerve saharoze, ispušta fenolne spojeve, piše Science Alert.

Ovi hemiski elementi, koji se nalaze u crnom vinu, kafi i voću, kao i na mnogim drugim mestima u prirodi, imaju antimikrobna svojstva koja inhibiraju, odnosno usporavaju metabolizam većine mikroorganizama.

Naučnici su odlučili da testiraju tu hipotezu te su mikroorganizmima "ponudili na tanjiru" izolovane fenole.

"Dali smo izolovane fenole iz morske trave mikroorganizmima u rizosferi i videli da oni onda konzumiraju mnogo manje saharoze", rekla je morska mikrobiologinja Maggie Sogin sa Instituta Max Planck.
 

Jedini izuzetak je bila mala skupina mikroba koja se gostila saharozom uprkos fenolima. Naučnici pretpostavljaju da oni verovatno morskoj travi nude nešto zauzvrat, poput hranjivih stvari koje su joj potrebne za rast.

Smeće u Tihom okeanu je ogromno plastično stanište

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Staklena bašta pod okeanima
Morske životinje

Morsko slepilo

26.04.2021. 10:06

Staklena bašta pod okeanima

Mora postepeno gube kiseonik, što je fenomen poznat kao deoksigenizacija. Naučnici iz Scripps Instituta za okeanografiju testirali su kako smanjenje nivoa kiseonika utiče na vid lignji, hobotnica i rakova. Njihovi rezultati, objavljeni u Journal of Experimental Biology, pokazali su da su ovi organizmi imali različi stepen slepila, uključujući i skoro potpuno slepilo.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
27.09.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve