Život
20.11.2023. 07:30
R.E.

Ljubav

Navike koje imaju samo najsrećniji parovi

ljubav, prijateljstvo, ruke, podrška
Izvor: Shutterstock

Šta je potrebno da bi dve osobe imale uspešnu i zdravu vezu? Psihoterapeuti kažu sledeće…

Jedna od stvari koja je primetna kod uspešnih parova u zdravim vezama je da skoro svi oni pokazuju sposobnost ne samo da vide lepotu i dobrotu jedno u drugom, već i da to reflektuju jedno drugom konstantno.

Kao i mi ostali, ljudi u vezi imaju svoj deo nesavršenosti, ali imaju tendenciju da se ne fokusiraju na nedostatke ili se zadržavaju na njima. Umesto toga, oni svoju pažnju posvećuju aspektima svog partnera koje posebno cene. Takođe, čini se da ova razmena neprestano raste.

Mnogi od njih prijavljuju promenu u svojoj individualnoj samopercepciji i razvijaju pozitivniji osećaj za sebe kao rezultat povratnih informacija svog partnera.

Iako srećni parovi u zdravim vezama ne praktikuju obavezno međusobno savetovanje, ishod ovog procesa je sličan ishodu uspešnog psihoterapijskog iskustva.

Njihove povratne informacije nisu ograničene samo na pozitivne kvalitete, već uključuju i oblasti koje su problematične. Ova povratna informacija se dostavlja sa osetljivošću i pažnjom, bez osude i daje se samo kada se to traži.

Praksa priznavanja i izražavanja tuđih pozitivnih aspekata utiče na percepciju osobe koja daje povratnu informaciju, kao i onoga ko ih prima.

Svaki par prolazi kroz probleme u vezi. Uspešni parovi često pružaju "ispravna iskustva“ koja im mogu omogućiti da se oporave od prošlih trauma i emocionalnih rana zbog kojih su se možda osećali oštećeno.

U svojoj spremnosti da preuzmu perspektivu jedni drugih, oni postepeno postaju sposobniji da vide sebe u sasvim drugačijem svetlu. Rezultat je da su na kraju postali više svesni sebe i sopstvene vrednosti.

Svi mi imamo trenutke ili dane ili nedelje kada doživimo gubitak vere u sebe.

Ove epizode manjka samopouzdanja često izazivaju spoljašnji događaji: neuspeh, razočarenje ili neka vrsta gubitka. Ponekad se čini da nastaju niotkuda bez dobrog razloga.

U ovim trenucima kada naši najbolji napori da povratimo osećaj obnovljenog poverenja u sebe ne uspeju, reči voljene osobe mogu nam pružiti ohrabrenje koje nam je potrebno da ponovo počnemo da verujemo u sebe.

Druga stvar koji rade srećni parovi je to da nastavljaju da unose stav radoznalosti u svoju vezu.

Ovaj visok nivo interesovanja jedno za drugoga izvlači ono najbolje iz njih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo kako da saznate hoće li vaša veza uspeti
ljubav, ljubavni par

Saveti

25.09.2023. 12:16

Evo kako da saznate hoće li vaša veza uspeti

Da li ste nekada poželeli da saznate budućnost svoje emotivne veze? Kada započnemo neki odnos, zasigurno tražimo načine na koje bismo mogli da utvrdimo da li je novo ljubavno interesovanje vredno uloženog vremena i truda. Ispostavilo se da se to može utvrditi na samom početku, samo ako znate na koje “crvene zastave” bi trebalo obratiti pažnju.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
28.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve